Obavijesti

News

Komentari 0

Osijek će imati novi studij terapije slikanjem i plesom

Osijek će imati novi studij terapije slikanjem i plesom
1

PRVI U HRVATSKOJ Sveučilište u Osijeku školovat će terapeute koji će pomagati djeci s posebnim potrebama uz pomoć likovne, dramske i plesne umjetnosti

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Studij koji se već nekoliko godina priželjkuje i o kojem se mnogo govori kao o potrebnom, a koji bi bio jedini takve vrste u Hrvatskoj, od sljedeće bi akademske godine trebao početi s radom u okviru Sveučilišta u Osijeku.


Riječ je o studiju art terapije koji je zamišljen kao poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Studij bi imao nekoliko smjerova: terapija plesom i pokretom, muzikoterapija i dramaterapija te likovna terapija. Namijenjen je onima koji su završili medicinski ili umjetnički fakultet i žele nadograditi znanje ovom specijalizacijom kako bi glazbom, plesom, glumom i likovnom umjetnošću pomagali djeci i odraslima s posebnim potrebama te ostalima kojima umjetnost može pomoći u liječenju.

Udružuju se dva fakulteta


Osnivači osječkog studija ističu kako je kreativna terapija u svijetu i Europi dobro poznata metoda u pomaganju djeci, osobama sa psihičkim i razvojnim poteškoćama, ovisnicima, osobama koje su doživjele traumu i onima u palijativnoj skrbi, ili pak starijim osobama. Dodaju kako je ta terapija razvijena 40-ih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji te da je bazirana na likovnom i glazbenom izražavanju, izražavanju kroz glumu, ples ili pokret. Na organizaciji i provedbi ovog studija već neko vrijeme intenzivno rade dva osječka fakulteta. To su Medicinski fakultet i Umjetnička akademija. Dva dekana, dr. sc. Helena Sablić Tomić, a Umjetničke akademije te prof. dr. sc. Aleksandar Včev s Medicine, u suradnji s inozemnim stručnjacima kreativne terapije u praksi, izradili su Elaborat o studijskom programu kreativne terapije, koji je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prihvatio kao apsolutnu novinu u hrvatskoj akademskoj zajednici.

Strani i domaći stručnjaci


Recenziju programa studija, kažu osječki profesori, obavili su vrhunski stručnjaci s međunarodnih sveučilišta koja imaju dugu tradiciju u provedbi art terapije i svi su ovaj program ocijenili pozitivnim i visokim ocjenama. Program je, kažu, u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, čije povjerenstvo razmatra njegovo prihvaćanje.


- Ovaj je specijalistički studij namijenjen svima onima koji su završili umjetnički, medicinski ili neki humanistički fakultet. Mogu to biti i osobe koje su već profesionalno aktivne, a ovim se studijem žele nadograditi ili specijalizirati. Mi smo, kao akademija, nositelji studija. Ali kako smo mi primarno umjetničke orijentacije, trebali smo pomoć i potporu medicinskih predavača, posebice psihologa, psihijatara, defektologa, pa će profesori s Medicinskog fakulteta predavati znanstveno-medicinske predmete, a naši umjetničke. Kako na ovom studiju velik dio čini praksa, taj dio odrađivat će nam stručnjaci iz inozemstva koji će dolaziti raditi sa studentima u ustanovama koje skrbe o pacijentima kojima je potrebna kreativna terapija - kazala je dekanica Umjetničke akademije Sablić Tomić.

Sve pripreme su gotove


Kako bi osigurali učinkovitu stručnu praksu, potpisan je ugovor o suradnji s desetak institucija i udruga koje skrbe o pacijentima te školama u kojima ima djece s posebnim potrebama, a koji će biti korisnici usluga ovog studija i u kojima će, nakon završetka studija, raditi kreativni terapeuti.


- Prostori tih udruga i institucija koristili bi se kao nastavne baze, čime bi se unaprijedila kvaliteta visokog obrazovanja, a ujedno uspostavila i razvijala kreativno terapeutska djelatnost, s ciljem unapređivanja skrbi o štićenicima tih institucija - dodala je Sablić Tomić.


Studij bi trajao četiri semestra, odnosno dvije godine. On se sam financira jer je izvan redovitog sustava, pa bi svoju specijalizaciju polaznici sami plaćali. Bio bi baziran na predavanjima vikendom ili u slobodno vrijeme profesora.


- Ne mislim da će nam biti jednostavno, ali 80 posto priprema smo već odradili i bez problema bismo mogli početi sa studijem iduću nastavnu godinu, dakle na jesen. Vjerujemo da Zagreb neće imati ništa protiv da Osijek još jednom bude nositelj prvog i jedinstvenog studijskog programa, kakav već imamo na našoj Akademiji, a to je studij lutkarstva - zaključila je dekanica Umjetničke akademije.


Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...