Osijek: Nisu potvrdili optužnicu protiv zastupnika Franje Lucića | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 10

Osijek: Nisu potvrdili optužnicu protiv zastupnika Franje Lucića

Osijek: Nisu potvrdili optužnicu protiv zastupnika Franje Lucića
1

Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku prošle godine zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Dragi Hedlu ponudio novčanu nagradu

VIDEO

Osječki Županijski sud u srijedu nije potvrdio optužnicu protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, kojeg Uskok tereti za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu, jer je sjednica optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora između Lucića i Telegramova novinara, doznaje se na sudu.

Sjednica je prekinuta i nije zaključena, jer je obrana predložila da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoji kopiranje i prijepis audio-snimke razgovora Lucića i Hedla. Sud je prihvatio prijedlog i taj dokaz izdvojio kao nezakonit, izjavio je nakon ročišta glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

S obzirom da je odluka nepravomoćna, nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od tri dana, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud, rekao je Rožac dodavši kako će, nakon odluke Vrhovnog suda, optužno vijeće zakazati novu sjednicu.

Vrhovni sud je u ožujku 2019. godine prihvatio  Uskokovu žalbu i ukinuo odluku optužnog vijeća osječkog Županijskog suda, koji je 20. travnja prošle godine nepravomoćno obustavio postupak protiv Lucića. Osim što je ukinuo ranije rješenje Vrhovni sud je osječkom sudu naložio ponovno odlučivanje o Lucićevoj optužnici, navodeći da su, odlučujući o obustavi postupka, pogrešno zaključili da se ne može raditi o kaznenom djelu jer Hedl nije imao svojstvo odgovorne osobe.

Vrhovni sud je naveo i da je optužno vijeće pogrešno zaključilo kako novinari uopće ne mogu biti odgovorne osobe te da nakladnik portala Telegram nije na Hedla prenio nikakve poslove odgovorne osobe, zbog čega se također ne može raditi o kaznenom djelu.

Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku prošle godine zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića terete da je Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'
GRMLJAVINSKA OLUJA

Jako nevrijeme, koje stiže i u Slavoniju, poharalo BiH: 'Pada kod nas tuča veličine jajeta!'

Snažno nevrijeme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu. Najgore je prošla okolica Gračanice, Usora, Lukavica i Zvornik.

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...