News

Komentari 8

Osijek u borbi s zapuštenim pročeljima: Sufinancira se obnova, ali izriču se i kazne

Osijek u borbi s zapuštenim pročeljima: Sufinancira se obnova, ali izriču se i kazne

Grad Osijek sufinancirao je 15 projekata obnove pročelja, ukupno vrijednih 3,19 milijuna kuna, od čega je 2,1 milijun osiguran iz gradskog proračuna, a ostatak su sufinancirali vlasnici kulturnih dobara

Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.

U mandatu aktualne vlasti, Grad Osijek sufinancirao je 15 projekata obnove pročelja, ukupno vrijednih 3,19 milijuna kuna, od čega je 2,1 milijun osiguran iz gradskog proračuna, a ostatak su sufinancirali vlasnici kulturnih dobara.

Za nekadašnji hotel "Royal" pronaći se će privatni ulagač

Za sufinanciranje obnove pročelja ili krovišta kulturnih dobara na području Osijeka koristi se novac s pozicije spomeničke rente u kojoj je, samo ove godine, osigurano više od dva milijuna kuna. Cilj je da se novac osigura, ne samo u gradskom proračunu za 2023., već da se sufinanciranje takvih projekata nastavi i slijedećih godina, naveli su u nadležnim gradskim službama.

Jedna od dugotrajno neuređenih fasada je i zgrada nekadašnjeg hotela "Royal", u samom gradskom središtu, s koje se početkom godine odlomio dio pročelja, a u Gradskoj upravi istaknuli su kako će se tej problem pokušati riješiti pronalaskom privatnog ulagača, u čemu će pomoći i gradska vlast.

Nedavnom odlukom Gradskog vijeća, Grad Osijek se odrekao prava prvokupa nad tom nekretninom- koja je upisana u registar kulturnih dobara RH kao zaštićeno kulturno dobro- kako bi se pronašao privatni ulagač za taj objekt. Time bi se, kako su objasnili u Gradskoj upravi, riješio veliki gradski problem, jer zgrada dugi niz godina stoji zapuštena i neuređena.

Zbog neodržavanja vanjskih dijelova zgrada - 24 upozorenja i 15 kazni

Uz projekte obnove pročelja, Grad Osijek je prošle i ove godine izrekao 24 upozorenja i 15 kazni zbog neodržavanja vanjskih dijelova zgrada, koje se kreću od 800 kuna za fizičke osobe, 1.500 kuna za obrtnike ili osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, pa do tri tisuće kuna za pravne osobe.

Iz Gradske uprave izvijestili su da pri izricanju tih mjera nije bitno jesu li pročelja zaštićeno kulturno dobro ili nisu, budući da su vlasnici dužni redovito održavati vanjske dijelove zgrada, posebice kad zbog oštećenja i dotrajalosti ometaju korištenje javnih površina te narušavaju opći izgled ulice ili naselja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da komunalni redari redovito obilaze sva gradska područja i provjeravaju stanje.

"Moram reći da do dolaska ove Gradske uprave, u Osijeku nitko nije dobio kaznu za neuređenu fasadu. Mi smo s time krenuli, popisujemo, šaljemo opomene i kazne, tako da i na taj način rješavamo problem", rekao je, ali i dodao da se "stvari koje su 30 godina stavljane pod tepih, ne mogu se riješiti preko noći".

Najčitaniji članci