Obavijesti

News

Komentari 74

Osim plaća, zastupnici su nam izbili iz džepa gotovo 6 mil. kn

Osim plaća, zastupnici su nam izbili iz džepa gotovo 6 mil. kn
3

Najviše troškova imao je Frano Matušić (HDZ), a slijede ga SDP-ovci Marin Jurjević i Ingrid Antičević Marinović. Riječ je o dnevnicama, prijevozu, hotelima, najmu...

VIDEO

Saborski zastupnici od 1. siječnja do 11. srpnja ove godine imali su 68 radnih dana na plenarnim zasjedanjima, a stajali su nas 5.642.014 kuna .

U navedeni iznos nisu uračunate plaće zastupnika, već je riječ o dnevnicama, troškova upotrebe osobnog automobila za službene potrebe, cestarina, zrakoplovnih karti, javnog prijevoza, hotelskog smještaja, najma stanova i režijskih troškova, naknade za odvojeni život koje primaju zastupnici čije prebivalište je od radnog mjesta udaljeno 50 kilometara, a tu su i ostali troškovi poput taksija, parkinga, reprezentacije i ostalo .

Najviše troškova opravdao je Frano Matušić (HDZ) , a slijede ga SDP-ovi zastupnici Marin Jurjević i Ingrid Antičević Marinović.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

U prvih sedam mjeseci zastupnici su raspravljali o 248 točaka dnevnog reda, a doneseno je 130 zakona od kojih je 26 usklađeno sa zakonodavstvom EU . Od navedenog broja zakona njih 103 ili 79 posto je doneseno po hitnom postupku, a time nije zadovoljan predsjednik Sabora Josip Leko koji smatra da bi se zakoni u većini slučajeva trebali donositi u redovitom postupku odnosno kroz dva čitanja kako bi javnost bila informiranija o donesenim propisima.

Saborski zastupnici su otišli na dvomjesečni odmor, a na radna mjesta vratit će se nakon 15. rujna. Leko je kazao kako za zastupnike neće cijelo ljeto biti neradno. Naime, zakazano je nekoliko sjednica radnih tijela Sabora, tu su i okrugli stolovi, a Leko se nada da će biti sazvana i sjednica Odbora za Ustav jer će danas sindikati predati prikupljene potpise za referendum protiv outsourcinga. Ipak na konstataciju da je za neke zastupnike cijela godina neradna,a ne samo ljeto jer su saborske klupe i kad se rade uglavnom prazne, Leko je kazao:

- Saborski zastupnik je odgovoran jedino građanima. Nisu svi zastupnici jednako angažirani, ali treba znati da postoje zastupnici koji su zaista odgovorni i u pripremi materijala vrlo dobro proučavaju materijale. I nadam se da će biti sve više i više takvih zastupnika, a sve manje zastupnika koji će težiti za statističkim brojem nastupa u Saboru - rekao je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Osvrnuo se i na ocjene građana koji Saboru daju mršavu dvojku.

- To pitanje se stalno nameće i na to pitanje redovito odgovaram, nažalost u ovom mandatu rezultatima nismo ni mi zadovoljni. Posljedice rada Sabora bi morali osjetiti u pozitivnom smislu građani Hrvatske. Nažalost nismo riješili krizu niti su rezultati Vlade očekivani, kad govorim Vlade govorim o vladajućoj većini ukupno. Mi smo radili poteze koje smo morali činiti na podlozi koju smo imali. Dakle dugoročno nadam se da će rezultati ove Vlade biti osjetno bolji nego trenutno - kazao je Leko.

Na dojam koji se stječe u javnosti da Sabor osim građana ne doživljava pretjerano ni Vlada, Leko je kazao da je to samo dojam te da činjenice i statistika pokazuju drugačiju sliku.

- Sustav parlamentarni je predvidio da je većina zapravo vlada, parlamentarna većina i Vlada kao institucija čine jednu cjelinu. Kritike Sabora od građana respektira se i u Vladi i u Parlamentu - kazao je.

Leko smatra da bi trebalo ojačati ulogu predsjednika Sabora prema poslovniku treba učiniti još više odgovornim za proceduru i poštivanje poslovnika.

- Možda bi trebalo predvidjeti u nekom budućem vremenu da predsjednik Sabora nije član ni jedne stranke dok obnaša dužnost predsjednika Sabora. To je za raspravu, ali to je moje razmišljanje o parlamentarnoj demokraciji o kojoj raspravlja i Europska unija - rekao je Leko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 74

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.