Osim smilja na Kvarneru se iz prirode kradu školjke, ptice... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Osim smilja na Kvarneru se iz prirode kradu školjke, ptice...

Osim smilja na Kvarneru se iz prirode kradu školjke, ptice...
1

ZAŠTIĆENE PRIRODNE VRIJEDNOSTI: Sve osobe kod kojih je pronađen nezakonit ulov su prekršajno prijavljene zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode ili Zakona o lovstvu

VIDEO

Na Kvarneru je policija tijekom prošle i prvih deset mjeseci ove godine oduzela ukupno više od 8,5 tona nelegalno ubranog zaštićenog zavičajnog bilja smilja, najviše na otoku Cresu, a zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode u istom razdoblju prekršajno je prijavljena ukupno 41 osoba.

Prema podacima Policijske uprave primorsko-goranske, u deset mjeseci ove godine oduzeto je 3945 kilograma zaštićene biljne vrste smilje, a najveći dio od 3395 kilograma  je ubran na području otoka Cresa, dok je ostalo smilje oduzeto na otocima Lošinju i Rabu.

Lani je primorska policija oduzela ukupno 4573 kilograma smilja -  2306 kilograma na području otoka Krka, 2177 kilograma na Cresu i 90 kilograma na Rabu.

Na upit o ostalim biljnim i životinjskim vrstama, koje se neovlašteno otuđuju iz prirode, iz policije su naveli kako su lani na području Policijske uprave primorsko-goranske oduzete 23 šljuke i jedna lještarka, a od zaštićenih vrsta po jedna periska i šljuka mala.

Tijekom deset mjeseci ove godine oduzeto je pet zaštićenih periski i 1390 komada ili oko 30 kilograma prstaca.

Policija je oduzela i 36,5 kilograma morskih krastavaca ili trpova, 256 kilograma vongola, 79 kilograma kunjki, 72 kilograma rumenki, 53 kilograma prnjavica, pet prepelica i tri patke gluhare.

Sve osobe kod kojih je pronađen nezakonit ulov su prekršajno prijavljene zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode ili Zakona o lovstvu.

Zbog kaznenog djela trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, odnosno prstacima, ove godine je kazneno prijavljena jedna osoba, dok su lani podnesene dvije kaznene prijave radi protuzakonitog lova, u jednom slučaju zbog sportskog ribolova uz uporabu nedozvoljenog kemijskog sredstva, a u drugom zbog odstrela jelenske divljači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'
UDAR GLISERA

Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'

Djevojka (23) bori se za život u zadarskoj bolnici. Skočila je u more, njen zaručnik htio se u šali udaljiti gliserom i naletio je na nju. Izgubila je puno krvi. Razgovarali smo s ljudima koji su priskočili u pomoć...