News

Komentari 48

Oslobodili ga nakon što je 43 godine nedužan bio u zatvoru

Oslobodili ga nakon što je 43 godine nedužan bio u zatvoru

Kevina Stricklanda (62) je 1979. porota sastavljena samo od bijelaca osudila na doživotni zatvor za trostruko ubojstvo koje je nijekao i za koje nije bilo materijalnih dokaza, već iskaz koji je svjedokinja povukla

Afroamerikanac u šezdesetima oslobođen je krivnje i pušten na slobodu u utorak po odluci suda u Missouriju, pošto je zbog sudske pogreške 43 godine proveo u zatvoru.

Kevina Stricklanda (62) je 1979. porota sastavljena samo od bijelaca osudila na doživotni zatvor za trostruko ubojstvo koje je nijekao.

- Nikakvi materijalni dokazi nisu ga povezivali sa zločinom a osuđen je isključivo na temelju iskaza" preživjele svjedokinje koja je poslije povukla iskaz - istaknuo je sudac James Welsh u odluci.

Usto, dvojica od četvorice počinitelja krvavog napada potvrdili su da je nedužan, istaknuo je sudac.

- Povjerenje u sud u slučaju Stricklandove osuđujuće presude je potpuno narušeno - ocijenio je naredivši "trenutačno puštanje zatvorenika na slobodu".

Glavna tužiteljica okruga Jacksona koja je zatražila poništenje presude, pozdravila je tu odluku.

- Ovaj čovjek koji je toliko propatio zbog nesretne sudske pogreške napokon je dobio pravnu zadovoljštinu - rekla je Jean Peters Baker u priopćenju.

Najčitaniji članci