Obavijesti

News

Komentari 220

'Osmijeh je na mom licu. Od 1. siječnja većini će rasti plaća'

'Osmijeh je na mom licu. Od 1. siječnja većini će rasti plaća'
1

Sveobuhvatnom i cjelovitom poreznom reformom velika većina građana će osjetiti pozitivne pomake, poručio je ministar financija Zdravko Marić

VIDEO

Sveobuhvatom i cjelovitom poreznom reformom velika većina građana će osjetiti pozitivne pomake, poručio je ministar financija Zdravko Marić gostujući u RTL-u Danas.

- Dakle, najviši dohodci, ona najviša stopa, tu će doći sigurno do neke korekcije. Ali, mi želimo zadržati socijalnu pravednost, tako da se to ukupno moguće porezne rasterećenje, kada kažem ukupno moguće, vi znate da ja kao ministar financija sigurno neću dovoditi u pitanje proračunsku i politiku javnog duga. Dakle, sve što je u našim projekcijama sadržano da je moguće podnijeti već u 2017., mi ćemo probati sprovesti u djelo tako da će tu promjenu osjetiti velika većina građana. Kod poreza na dohodak moram vrlo jasno reći, dakle, u ovom trenutku nekih 915 tisuća građana nije uopće u poreznim škarama. Svim ovim našim izmjenama, taj broj će se povećati na milijun i pol - kazao je Marić.

A hoće li se najugroženijima, odnosno onima koji imaju ispod četiri tisuće kuna plaću, išta mijenjati od sljedeće godine?

- Što se tiče poreza na dohodak, dakle, dobar dio njih već u ovom trenutku nije u poreznim škarama, ali upravo zato koristim taj pojam sveobuhvatne i cjelovite porezne reforme jer će podići njihov raspoloživi dohodak nekim zahvatima u drugim sustavima, prije svega u sustavu PDV-a. Dakle, što se tiče opće stope PDV-a, ona nije za prvu ruku, u prvom koraku, ali je moguće napraviti određeno redefiniranje stopa - dodao je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Konačno rješenje prezentirat će u ponedjeljak na razini Vlade. Nakon toga će se ići s detaljima, kaže Marić. Naravno, pod uvjetom da dobije prolaznu ocjenu.

- Imamo kalkulacija, preko šezdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja.

Marić je rekao da će doći do promjena razreda i  promjena stopa, a u konačnici velika većina građana to će se osjetiti kroz povećanje plaća.

- Ponavljam još jednom. Postoji dobar dio naših građana, poreznih obveznika koji uopće nisu u škarama. Dakle, sveobuhvatnom i cjelovitom poreznom reformom velika većina će osjetiti pozitivne pomake - još jednom napominje.

Kada je riječ o smanjenju PDV-a, Marić je rekao da se na to ide u drugoj godini.

- Međutim, već u 2017. je ideja da idemo s redefiniranjem sniženih stopa. Dakle, ono što sam nekoliko puta komunicirao, dakle i u sustavu poreza na dodanu vrijednost vidimo neke nelogičnosti, nepravde. Hrvatski građanin, pa čak i onaj s najnižim dohotkom u ovom trenutku plaća manji PDV na recimo sto kuna u odnosu na rezidenta. Tako da, te stvari ćemo sigurno uzeti u obzir i kroz to redefiniranje mislim da ćemo polučiti isto dobar efekt - poručio je.

Marić je rekao da će se porez na nekretnine uvesti 1. siječnja 2018.

 - 2017. će biti iskorištena za primjenu i adaptaciju postojećeg sustava komunalne naknade, jedinice lokalne i područne samouprave će tu biti apsolutno uključene jer je to njihov prihod. S druge strane, ono što je važno, već u ovom trenutku sve naše simulacije koje već sada radimo pokazuju da za veliku većinu građana neće značiti povećanje. Ali, kada sam spomenuo jedinice lokalne i područne samouprave, možda i ovu priliku da iskoristim jer znam da je na njima dosta veliki pritisak, kad smo pričali i porezu na dohodak, njima će se ovaj put kompenzirati. Za razliku od prijašnjih izmjena, ovaj put će im se kompenzirati.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...