Obavijesti

News

Komentari 1

Rijeka postaje središte za inovacije u brodogradnji

Rijeka postaje središte za inovacije u brodogradnji

Kada smo odlučili osnovati inovacijski klaster želja nam je bila vratiti Hrvatsku na kartu najjačih pomorskih država, izjavio je Peter Lürssen, šef Lürssen Design Centera Kvarner

VIDEO

Potpisivanjem ugovora između Lürssen Design Center Kvarner, gospodina Petera Lürssena i Sveučilišta u Rijeci, odnosno rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić - Samaržija, ostvareno je strateško partnerstvo koje je prvi korak u osnivanju Maritime Innovation Cluster.

Maritime Innovation Cluster je platforma za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera.

Njegovim osnivanjem želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru lanca vrijednosti sektora brodogradnje i srodnih industrija.

Prioritetna područja klastera bit će pametna i zelena brodogradnja, digitalna transformacija u brodograđevnoj industriji, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razvijene tehnologije kao i tehnologije trenutno u razvoju kao što su transformacija otpada u energiju, sterilizacija opasnog otpada, korištenje vodika i sintetskog goriva, digital twin te ostalih, dio su portfolija članova klastera i razvijat će se i dalje.

Sa Sveučilištem u Rijeci su već odrađene prve radionice kroz koje se zainteresiranima približio način rada i ključne aktivnosti koje će se provoditi u klasteru.

- Kada smo odlučili osnovati inovacijski klaster želja nam je bila vratiti Hrvatsku na kartu najjačih pomorskih država. Jedan od glavnih ciljeva nam je da ovdje uspostavimo globalno središte za inovacije u brodogradnji i da razvijamo inovativna rješenja za pametne luke. Umrežavanjem javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora i razvojem pametnih vještina na najbolji mogući način jačamo ljudske kapacitete i osposobljavamo ih za poslove budućnosti - izjavio je Peter Lürssen.

Sveučilište u Rijeci prvi je partner u Klasteru koji će na području Hrvatske, ali i Europe i svijeta, okupiti brojne predstavnike trgovačkih društava, udruga, profesionalnih organizacija, javnih ustanova, udruženja, znanstvenih organizacija, jedinica lokalne i područne samouprave te drugih institucija u području brodogradnje i srodnih industrija.

- Maritime Innovation Cluster omogućit će među-sektorsko umrežavanje i internacionalizaciju sektora brodogradnje i srodnih industrija te suradnju s međunarodnim partnerskim institucijama i udruženjima. Jedan od glavnih ciljeva klastera bit će poticanje inovacijskih aktivnosti kroz razvoj i dijeljenje istraživačke, poslovne i obrazovne infrastrukture i razmjenu znanja i stručnosti - zaključila je prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer