News

Komentari 60

Osnovnoškolka slomila umjetni nokat na tjelesnom. Roditelji se za to žalili školskom vijeću?!

Osnovnoškolka slomila umjetni nokat na tjelesnom. Roditelji se za to žalili školskom vijeću?!

Slovenka je došla na sat tjelesnog odgoja s dugim umjetnim noktima. Tijekom vježbe ozlijedila je prst. Dodavajući loptu, slomila je umjetni, a potom i pravi nokat ispod njega...

Učenica jedne osnovne škole u Sloveniji slomila je umjetni nokat na satu tjelesnog. O tom neobičnom slučaju ovih dana priča cijela Slovenija. Priča ide ovako. Školarka je došla na sat tjelesnog odgoja s dugim umjetnim noktima. Tijekom vježbe ozlijedila je prst. Dodavajući loptu, slomila je umjetni, a potom i pravi nokat ispod njega.

Prema pisanju slovenskih medija, roditelji su se žalili školskom vijeću uz tvrdnju da njihova kći ima pravo imati umjetne nokte te da je za ozljedu kriva učiteljica. Nije poznato kako će školsko vijeće odlučiti o slučaju.

Odvjetnica Nana Weber je za slovenski časopis Pravna praksa ispričala kako su roditelji odgovorni za djevojčicu te da su oni morali odobriti curici da nosi u školu tako dugačke nokte. Dalje navodi kako je Zakonom o osnovnoj školi propisano da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mjere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je stjecanje osnovnog obrazovanja, kaže Weber.

S ovakvim se slučajem još nije susrela no navela je nekoliko drugih primjera iz praske. Na primjer, 2015. godine slovenski sud je presudio da je škola odgovorna za pad učenika jer je organizirala nastavu tjelesnog na neuređenoj atletskoj stazi. Između ostalog, 2016. godine isti sud je presudio da je druga učiteljica odgovorna jer nije osigurala sigurnost učenika pri trčanju.

- Naloženo im je da tijekom natjecateljske vježbe trče prema zidu i okrenu se samo 60 cm ispred zida. Uvijek postoji opasnost od klizanja ili pada prilikom zaustavljanja i okretanja tijekom trčanja, što se mora uzeti u obzir, pa treba zaštititi dio zida na koji su trčala devetoipolgodišnja djeca - rekla je odvjetnica.

Odgovornost za štetu tako se određuje prema svakog zasebnom slučaju, navodi Weber, prenose Slovenske Novice.

Najčitaniji članci