Obavijesti

News

Komentari 76

Ostali goli zidovi: Zbog duga iz 1998. su ispraznili župni dvor

Ostali goli zidovi: Zbog duga iz 1998. su ispraznili župni dvor
3

Zbog neplaćenih građevinskih radova na zvoniku crkve Sv. Mavre opata, je ovršen župni dvor u Bosiljevu. Početni dug od 100.000 kuna se popeo na 280.000 kuna

VIDEO

Zbog neplaćenih građevinskih radova na zvoniku crkve Svetog Mavre opata u Bosiljevu, u ponedjeljak je ovršen župni dvor u Bosiljevu.

Po pravomoćnoj presudi o ovrsi, sudska ovršiteljica Općinskog suda u Karlovcu, te punomoćnica ovrhovoditelja prijepodne su župniku Josipu Priselcu pokucale na vrata kako bi ovršili pokretnu imovinu župe.

Račun za radove na zvoniku iz 1998. godine, župa nije u cijelosti platila tvrtci Izgradnja Hoteli d.o.o. u stečaju. Dug od 100.000 kuna s kamatom i sudskim troškovima popeo se na 280 tisuća kuna. Svoja potraživanja tvrtka od župe, ovrhom pokušava naplatiti protekle četiri godine.

U nekoliko sati župni dvor je ispražnjen. Iznesen je sav namještaj, te ostale pokretnine u vrijednosti od 26 tisuća kuna. U uredu dvora ostale su tek knjige i goli zidovi, na kojima su ostale visjeti slike kardinala Bozanića, te pape Franje i raspelo.

Crkva dužna novac i župljanima

- Ured mi je ispražnjen. Odnijete su mi vitrine, ormari, radni stol, a iz sobe za sastanke dvije komode i ormar, te telefon i faks uređaj. Ostajem ovdje u župnom uredu, no ne znam kako ću uredovati bez ureda. Već mi se javio čovjek koji mi je i donirao namještaj i kazao da će on otkupiti namještaj kada bude ponuđen na javnoj dražbi. Ja sam ovdje godinu i pol dana i nisam upućen u situaciju, no znam da nije dobra. Puno ljudi se javlja jer im je župa dužna novac, no ja ne znam o čemu se radi. I danas me je zvala gospođa iz Dione zbog duga od 300.000 kuna. Radi se o dugovima u razdoblju od 1999. do 2001. godine. Svašta tu ima, ali ja ne znam što – govori svećenik Josip Priselac.

Na pitanje da li je upućen u situaciju o ovrsi župne nekretnine i zemljišta župnik nas upućuje da se obratimo u zagrebačku Nadbiskupiju koja je upoznata sa situacijom.

Predlagali nagodbu, nije postignuta

Kako je to tek dio potraživanja, punomoćnica tvrtke je najavila da će iznaći način i dalje tražiti imovinu kako bi naplatili preostali dug. Naglasila je da su Nadbiskupiji zagrebačkoj predlagali nagodbu, smanjenje glavnice i pedeset posto kamate, no ona nije postignuta.

Naime, nekretnine župe se nisu mogle ovršiti, jer se one kao i cijelo zemljište već nalaze pod drugom ovrhom. Radi se o dugu od gotovo 15 milijuna kuna, a koji se na tu svotu popeo s početnih 4 milijuna kuna. 

Navodno je nepodmireni račun, župi fakturirala istarska tvrtka još 2003. godine na iznos od 4,2 milijuna kuna. Zbog toga su 2006. i 2009. godine provedene ovrhe nad župnim dvorom i zemljištem. Crkva i groblje, srećom ne mogu biti ovršeni, jer ih je 2010. godine Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom. Bankrot župe, neplaćeni račun za zvonik i ovrha nekretnina župe učinjene su za vrijeme župnika Ivana Črneka koji je prije sedam godina premješten u Kiževce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...