Obavijesti

News

Komentari 83

"Ostavština ove Vlade bit će 80 milijardi kuna javnog duga"

"Ostavština ove Vlade bit će 80 milijardi kuna javnog duga"
4

PLAN C ZA AUTOCESTE Primjer monetizacije ocrtava kako ova Vlada upravlja zemljom, nema se plana, ideje ni hrabrosti, kazao je Ivan Domagoj Milošević

VIDEO

U emisiji u Mreži prvog gostovali su Ivan Domagoj Milošević iz HDZ-a, ekonomski analitičar Damir Novotny i sindikalist Mijat Stanić koji su raspravljali o monetizaciji autocesta. 

- Primjer monetizacije ocrtava kako ova Vlada upravlja zemljom, nema se plana, ideje ni hrabrosti. Tko nema orijentaciju, a želi upravljati zemljom, nije mu mjesto u Vladi - rekao je Milošević.

Ostavština ove Vlade bit će 80 milijardi kuna novog javnog duga 

- Ova Vlada nakon dvije godine maltretiranja svih nas želi zapravo ponovno uzeti novce da bi pokrpala svoje rupe i popravljala što su učinili, odnosno nisu. 80 milijardi kuna novog javnog duga bit će ostavština ove Vlade - upozorio je i dodao da je HDZ protiv privatizacije državne infrastrukture i državnih monopola, ali da su za privatizaciju državnih poduzeća. 

- Nismo protiv privatizacije, ali nije isto privatizirati hotel i industriju koja bi donijela gospodarski oporavak kao državne monopole i  infrastrukturu - kazao je i istaknuo kako je Hrvatska jedina zemlja Europe u kojoj je 'eksplodirao' javni dug u proteklih pet ili šest godina. Kazao je da autoceste moramo bolje iskoristiti - na primjer, jedno od rješenja je i 'upisivanje' u kartu europskih transportnih pravaca, poput Ankara - Zagreb - München.

Novotny: Ne želim ulagati u autoceste, jer tu ne vidim nikakvog prinosa

S njim se ne slaže Novotny koji smatra da za autoceste ne postoji dobro rješenje, ali je za monetizaciju zbog visokog javnog duga koji Hrvatska ima.

- Sada imamo 80 posto javnog duga u BDP-u, a to pretvara ekonomski rast u mizeriju. Ja kao član drugog mirovinskog stupa ne želim ulagati u autoceste, jer tu ne vidim nikakvog prinosa. Dug za autoceste možemo reformirati koliko god puta hoćemo, ali jednom ćemo ga morati vratiti. Nigdje u svijetu javni sektor ne podiže BDP, nego privatni - kazao je i dodao da su autoceste i krediti za njih dio javnog duga te da moramo izaći iz socijalizma te ući u tržišnu trgovinu.

- Javna ponuda dionica je dobra ako se pronađu kupci, a ako se ide u reprogram opet kupujemo vrijeme i prebacujemo lopticu na teret budućih generacija. Javni sud se kad tad mora vratiti i vrijeme je da se to učini - zaključio je.

Plan C - reprogram duga i ponuda obveznica građanima

Stanić smatra da će se problem autocesta riješiti C planom, a to će biti reprogram duga i ponuda obveznica građanima. Misli kako se od monetizacije autocesta odustalo zbog referenduma te da je Vlada birala trenutak kada će objaviti da od monetizacije neće biti ništa.

- Premijer je birao trenutak kad će reći da neće biti monetizacije i kada će napraviti najveću štetu jer očekuje da Ustavni sud odbaci referendum. No, to neće uspjeti jer naše pitanje nije reducirano samo na ove autoceste, želimo mijenjati zakon o cestama da se bilo kojoj budućoj vladi onemogući da takvo što napravi - kaže Stanić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.