Obavijesti

News

Komentari 194

Ostojić: Dići ćemo dopunsko i participaciju, krajnje je vrijeme

Ostojić: Dići ćemo dopunsko i participaciju, krajnje je vrijeme
1

Ostojić je potvrdio kako je 2013. završio s novih 1,1 mlrd. kn duga u zdravstvu i da je tu potrebno napraviti još ušteda kako zdravstveni sustav ne bi više bio u minusu

VIDEO

Ozbiljno razmišljamo, gotovo sam uvjeren da moramo povećati trenutne participacije od 10 kuna, ali i cijene polica dopunskog osiguranja. Došlo je vrijeme da se to mora napraviti, peta je godina recesije i moramo i na ovaj način uštedjeti u bolničkom sustavu. Razmišljamo da to sve vratimo na staro kako je prije bilo, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić gostujući u srijedu navečer u emisiji Veto na Jabuci TV.

Ostojić je potvrdio kako je prošlu, 2013. godinu završio s novih 1,1 milijardu kuna duga u zdravstvu i kako je tu potrebno napraviti još ušteda kako zdravstveni sustav ne bi više bio u minusu.

Priznao je ministar zdravlja kako je zdravstveni sustav u Hrvatskoj danas lošiji nego što se očekivao i obećavao prije dvije godine kada su došli na vlast.

- To je krimen koji ja nosim na leđima. Mi smo napravili tek 65 posto onog što smo obećali u zdravstvu u Planu21. Možda nismo imali hrabrosti za neke teže poteze i reforme na početku mandata. Najveći problem jesu liste čekanja. Nismo ih smanjili do sredine 2012. godine za pola kao što smo obećali, danas su one četiri puta veće, mahom zbog štrajka liječnika i na tome moramo ozbiljno poraditi - rekao je Ostojić te još jednom odbio ideju da dade privatnicima poslove nekih pretraga jer novca za to nema.

Kazao je da je u štrajku napravljeno na desetke tisuća manje operacija, pregleda i pretraga i da se nada da će štrajk i dalje biti u mirovanju nakon subote i sastanka Hrvatskog liječničkog sindikata.

Komentirajući preporuku HZZO-a o prepisivanju najjeftinijih generičkih lijekova za pacijente Ostojić je rekao da postoji temeljna presumpcija kako ta odluka nije dobra. 

- Moji pravnici su mi jasno rekli da postoje neke zakonske i podzakonske kontradikcije, u smislu tržišnog natjecanja i ostalog. Jesu li u pravu pokazat će inspekcijski nadzor nad HZZO-om čije rezultate očekujem idući tjedan - kazao je Ostojić koji se složio s voditeljem i njegovim stavom da je ta odluka kontra socijaldemokracije za koju se i sam Ostojić zalaže s obzirom na to da neki najjeftiniji lijekovi ne pomažu svim pacijentima, a druge skuplje ti isti pacijenti plaćaju sami zbog ideje propisivanja najjeftinijih lijekova.

Moguću privatizaciju Gradske ljekarne od strane Zagrebačkog holdinga ocijenio je nezakonitom po modelu koji su Slobodan Ljubičić i Milan Bandić zamislili, ali je i najavio inspekciju i nadzor u Ljekarne zbog kršenja Zakona o zdravstvenim ustanovama.

Komentirajući činjenicu da je u ove dvije godine kukuriku koalicije na vlasti njegova osobna popularnost najviše pala, Ostojić je rekao kako od toga ne bježi, ali da razlog vidi u gradonačelničkoj kampanji na koju se lani odlučio.

- Građani su moji gradonačelničku kampanju percipirali kao grešku. A građani su uvijek u pravu - kratko je rekao Ostojić koji misli da njegova kampanja nije bila greška, ali da poštuje mišljenje građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.