Obavijesti

News

Komentari 3

Otac i kći našli se 30 godina nakon rata i to na Facebooku

Otac i kći našli se 30 godina nakon rata i to na Facebooku
1

Mirko Medić svoju je kći posljednji put vidio u Sarajevu, prije 30 godina. Ponovno su se i u nevjerojatno raspletu događaja sreli zahvaljujući Facebook grupi 'Pokidane veze'...

VIDEO

Bilo je to početkom devedesetih. Mirko Medić vozio je autobus gradskog prijevoza u Sarajevu kada mu je na vrata došla kći Karmela da ga pozdravi i zatraži nešto novca za knjige i bojice koje su joj trebale za školu. Išla je u treći razred osnovne škole. Živjela je s majkom na Ilidži. Mirko joj je dao novac i tražio da vrati ostatak, budući da joj je majka bila sklona alkoholu. Za nekoliko minuta Karmela se vratila s knjigom i bojicama, a ostatak je dobila da sebi kupi neki slatkiš, piše Večernji list

Tada su se vidjeli i posljednji put. Rat u Sarajevu se pogoršao, a Mirko se priključio HVO-u te je svaki dan provodio na terenu. U isto vrijeme, Karmela je rat provela na Ilidži, s majkom. Nekoliko godina kasnije, Mirko se priključuje Hrvatskoj vojsci te postaje vozač zapovjedništva u Petom zbornom području Rijeka. 

Karmela je pak s majkom izbjegla u Srbiju, a sve to vrijeme, zbog rata, nije mogla ostati u kontaktu s ocem. Mirko je različitim kanalima pokušavao saznati gdje mu je kći, no bezuspješno. 

Rekli su mu da mu je kći mrtva

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svaki pokušaj je završavao isto. Nitko ništa nije znao, kaže Mirko, prenosi Večernji

Mirko je kontaktirao policiju, sve poznanike, brojna državna tijela. Bez uspjeha. 

A onda mu je jedan susjed izgovorio riječi koje su ga šokirale. 

- Ma, mala ti je poginula tu na Ilidži, rekao mu je susjed. 

- S jedne strane bilo mi je teško povjerovati u to da je Karmela izgubila život na Ilidži, a onda, razmišljajući o toj rečenici, shvatio sam da to i nije nemoguće. Svakomu tko zna kako je bilo u Sarajevu tih godina, koje su se strahote događale, koliko je djece poginulo odlazeći po vodu ili nešto hrane, ta rečenica bi bila logična, kaže Mirko.

Po završetku rata Mirko je s drugom suprugom i sinom Josipom otišao u Australiju. Tamo je započeo novi život. 

- Odlazak u Australiju dogodio se slučajno. Po završetku rata u Hrvatskoj je bilo teško naći smještaj i posao, a ja nisam imao ništa. Nisam se imao gdje vratiti u Sarajevo, a ni u Hrvatskoj nisam imao ništa svoje. U razgovoru s prijateljima i suborcima odlučio sam iskoristiti priliku za odlazak u Australiju, objasnio je Mirko. 

On nikad nije prestao tragati za svojom Karmelom, iako je uvijek nailazio na zidove. 

Poziv koji je promijenio sve

Kad se karmela s majkom odselila u Srbiju, imala je 14 godina. Tamo je odrasla, udala se i dobila dijete. Promijenila je prezime i to je, gledajući unatrag, Mirko dodatno otežalo potragu. iako je i ona željela stupiti u kontakt s ocem, rekli su joj da joj je otac poginuo u Sarajevu. 

Karmela je godinama živjela u uvjerenju da joj je otac mrtav, a onda joj je stigao poziv u kojem je saznala da joj je otac živ i da pokušava stupiti u kontakt s njom. 

Mirko, naime, nikad nije odustao od potrage. Jedna mu je prijateljica rekla da na Facebooku postoji grupa 'Pokidane veze – tražite školske prijatelje ili druge osobe' te joj je on dao dopuštenje da u njoj objavio njegove informacije te informacije o kćeri. 

Ubrzo im se javio muškarac pod imenom Hanas Kovačević. Rekao im je da je Karmela živa te da živi u Loznici, s obitelji. 

Ubrzo su kontaktirali Karmelu te dogovorili susret. Mirko je odmah rezervirao karte za Hrvatsku, a potom iz Hrvatske produžio za Srbiju. Sam susret bio je nevjerojatan, piše dalje Večernji

- Prvih nekoliko sekundi samo smo stajali. Ni ona ni ja nismo se mogli pomaknuti. Napraviti taj korak. Koljena su klecala. Ona je zamalo pala od uzbuđenja i nije mogla progovoriti, prisjetio se Mirko. 

- Imao sam osjećaj da mi je nešto stalo u grlu... Jednostavno, preemotivan je to susret. Posljednji put je preda mnom stajalo dijete od devet godina, a sada je to žena koja ima svoju djecu. 

Budući da se on morao vratiti u Australiju, nastavili su komunicirati telefonom. Karmela se telefonski čuje i s bratom Josipom, kojeg je čuvala dok su živjeli u Sarajevu. Njih dvoje još se nisu uspjeli sresti uživo, ali to planiraju već sljedećeg ljeta. Naime, Mirko se planira s obitelji vratiti živjeti u Hrvatsku, kako bi bio bliže Karmeli i pokušao nadoknaditi barem malo vremena koje s njom nije proveo svih ovih godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS