'Otac mi je umro na rukama, jauci su me vodili do ranjenih' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 42

'Otac mi je umro na rukama, jauci su me vodili do ranjenih'

'Otac mi je umro na rukama, jauci su me vodili do ranjenih'
3

IZ BOLNICE NA BOJIŠTE: Ljerka je 1991. godine bila ratna medicinska sestra na pakračkom području. Na ratište je odlazila džepova punih ziherica i zavoja

VIDEO

Svijet nam se srušio, umjesto da njegujemo bolesnike u bolnici, odjednom smo morali razmišljati kuda s njima i kako ih spasiti od granata koje su neprestano padale. Rat nam je bio nametnut, ja ga nisam htjela, prisjeća se Ljerka Pavković (56) iz Pakraca.
Danas je glavna medicinska sestra i pomoćnica ravnatelja u Specijalnom rehabilitacijskom centru u Lipiku, a o ratnoj 1991. godini govori glasom prepunim emocija.



Bolna je njezina ratna priča, kao i sjećanje na oca, prvog ranjenog na pakračko-lipičkom području. Od krhotina neprijateljske granate preminuo joj je na rukama. Do njega je, kao i ostalih ranjenika, dolazila nepogrešivo osluškujući njihove jauke u tamnim noćima.

- Nažalost, mnogi su ostajali ranjeni na bojištu. Vozilima i glavnim cestama nije se moglo te smo do njih dolazili pješačeći šumskim putovima i stazama, kroz raslinje, udoline i šumske prosjeke. Jedino nam je tamna noć bila saveznik. Samo sam željela stići tamo gdje me trebaju, o sebi i svojem životu nisam ni razmišljala. Sa sobom smo nosili ono što imamo, džepovi su mi bili puni zavoja, ziherica i kojekakvih sitnica koje bi mogle pomoći. Priznajem, uvijek sam imala strah da ne učinim neku pogrešku zbog koje bi mi netko umro. U tim danima mi medicinske sestre bile smo sve ranjenima, pa i zdravima, liječnici, njegovateljice, prijateljice, hraniteljice, psihološka potpora, pred njima strah nismo pokazivale, a strašno smo se bojale – kaže Ljerka dok priča o tim ratnim danima.



Uopće nije htjela biti ratnik, o vojnoj strategiji ništa nije znala, kao i većina to je zlo dočekala nepripremljena. U to nesretno vrijeme bila je sretna majka dvije djevojčice, s trećom u trbuhu, i kad bi joj bilo najteže, kad bi bila najtužnija, kad bi je uhvatila panika i neopisiv strah - pomislila bi na svoju djecu.

– Smjestila sam ih u Kutini kod prijatelja na sigurno, zamišljala bih kako ih ljubim i istodobno bih osjetila njihov miris. To mi je davalo snage da idem dalje, da pobijedim strah – rekla je Ljerka.

Danas, s vremenskim odmakom, odlučno odgovara da bi opet učinila isto, jer borba za čovjeka i svaki život za nju nema alternativu. Ljerka Pavković je jedna od osnivačica i predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata, koja djeluje u okviru Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura