Obavijesti

News

Komentari 113

'Oteti Hrvat ima dvoje male djece, žena mu umire od brige'

'Oteti Hrvat ima dvoje male djece, žena mu  umire od brige'
2

Supruga s dvoje djece čeka vijesti iz Kaira: Oteti T. S. (31) je za dva dana trebao ići kući. Radio je u Egiptu za francusku tvrtku. Oteli su ga naoružani muškarci...

VIDEO

Da, muž je trebao za dva dana doći doma, a sad je otet... Samo da se vrati što prije...

Potresena, pravdajući se da nam ništa više ne smije reći, njegova supruga s dvoje dječice na istoku Hrvatske čeka vijesti iz Egipta i strepi za muža. On je otet kraj Kaira u srijedu ujutro. T. S. (31), mladi menadžer francuske kompanije Company General Geoscience, vozio se tog dana prema bazi svoje tvrtke. Bio je s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz automobila i ostavili na cesti, dok su našeg sunarodnjaka oteli i otišli. Tamošnja policija ispitala je vozača koji je bio s njim u automobilu, no nemaju nikakvih saznanja gdje je Hrvat.

- Mi želimo da ga se brzo nađe i da ga vratimo - reagirao je izvor iz Vlade, koja je u kontaktu s francuskim i egipatskim veleposlanstvom, kao i s ostalim nadležnim tijelima.

No u petak je još bilo nepoznato tko je oteo hrvatskog stručnjaka. Zahtjeva za otkupninu, potvrdili su nam i u Vladi, nema. Nitko se, naime, dosad nije javio sa zahtjevima.

Istodobno, Ministarstvo vanjskih poslova u stalnom je kontaktu s obitelji otetog koji je, tijekom svoje kratke, ali bogate karijere, radio na najopasnijim, kriznim, ratom okruženim područjima.

To je skromna obitelj

Prema podacima na LinkedInu, po završetku školovanja, više od šest godina proveo je u Geofizici. Nakon toga, kao geometar i topograf, radio je na projektima u Siriji, Egiptu, Maroku, Iraku, Kurdistanu i Češkoj.

U kompaniji Company General Geoscience zaposlen je od prosinca 2014. godine. Riječ je o francuskoj tvrtki koja je nakon otmice o svemu obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu, a ono je potom šokantnu vijest javilo Ministarstvu vanjskih poslova u Hrvatskoj, na čijim je stranicama priopćenje vezano za otmicu.

- Ministarstvo od prvog trenutka poduzima sve potrebne radnje, a zajedno s veleposlanstvom u Kairu u stalnom smo kontaktu s nadležnim institucijama u Egiptu, francuskom kompanijom, kao i partnerskim službama kako bismo dobili informacije o otetom hrvatskom državljaninu - stoji na stranicama ministarstva.

Poznanici otetog Hrvata u potpunom su šoku. Dio njih oglasio se i na Facebooku.

- Čovjek ima dvoje male djece i ženu koja umire od brige - komentar je jedne poznanice, dok druga piše:

- Otac jedne divne i skromne mlade obitelji. Nije tamo radio iz obijesti, nego da imaju za normalan život. Neka dragi Bog dopre do luđaka koji su ga oteli - poručila je.

Pirati otimaju Hrvate

Većinu je potpuno sablaznio opis otmice. Strahuju tko stoji iza svega. Prije desetak godina otmice stranih radnika bile su učestale u Nigeriji, sada su se proširile i na Filipine, Afganistan, Sudan, Kongo, Pakistan, Somaliju, Irak, Nepal, Haiti, Jemen...

U mnogima od tih zemalja rade brojni Europljani, a među njima i Hrvati.

Najčešće su otmice brodova, pa se traži otkupnina za posadu i plovilo. Danas se, pak, stvorila cijela industrija u kojoj zarađuju otmičari, osiguravajuće kuće, pa čak i pregovarači, odvjetnici, zaštitari te statističari koji izračunavaju rizik otmice. Otkupnine su sve veće, a najviše se otima radnike naftnih kompanija, primjerice u Nigeriji gdje se ljudski život cijeni 350.000 dolara, dok se za članove posada zapadnih tvrtki otkupnine kreću oko milijun dolara.

I Hrvat Zlatko Brailović iz Žrnovice našao se među 32-članom posadom broda Hanibal II, za koji su somalski pirati tražili 7,3 milijuna eura otkupnine. Brod u vlasništvu tuniske kompanije Gabes Marines Tanker oslobodili su tek nakon četiri mjeseca, i to za dva milijuna dolara. Hrvatski zapovjednik Miro Alibašić pokazao je odlične pregovaračke sposobnosti tijekom tromjesečnog zarobljeništva. Kuvajtski brod Zirku, na kojem je radio, pirati su 2011. oteli blizu Omana. 

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.