Obavijesti

News

Komentari 52

Otišla u ISIL, a sada želi kući: 'Ne daju mi ni novac ni hranu'

Otišla u ISIL, a sada želi kući: 'Ne daju mi ni novac ni hranu'
1

U Siriju je pobjegla prije pet godina kako bi se udala za Mahmouda Abullatifa, mladića iz Melbournea koji se radikalizirao i pridružio ISIL-u. Njen otac kaže da su joj isprali mozak

VIDEO

Žena za koju se vjeruje da je ISIL-ova mlada, koja se iz Melbournea pobjegla boriti u Siriju, želi se vratiti u svoju domovinu. Zehra Duman imala je 19 godina kada je, 2014. godine, otišla iz Australije, a postala je poznata po izjavi da je "žedna australske krvi". 

- Želim se vratiti kući, rekla je žena za koju se vjeruje da je Zuhra u tijekom razgovora s američkim humanitarcem u jednom izbjegličkom kampu u Siriji. 

Iako, kako kaže, shvaća da bi Australci mogli biti ljutiti na nju, smatra da njeno dvoje djece zaslužuje normalno djetinjstvo. 

- Moj dvogodišnji sin i šestomjesečna kći su bolesni iscrpljeni. Nemam novca, ne daju mi ga. Ne daju nam ovdje ni hranu niti nam dopuštaju kontakt s obiteljima, rekla je u video poslanom američkoj TV kući ABC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Ona očajnički želi kući'

Danas 24-godišnja Zehra tvrdi i da je još prije dvije godine pokušala pobjeći ISIL-u, ali nije mogla jer nije imala novca, a bojala se i da će ju ubiti ako ju uhvate.

U Siriju je pobjegla prije pet godina kako bi se udala za Mahmouda Abullatifa, mladića iz Melbournea koji se radikalizirao i pridružio ISIL-u. Njen otac kaže da su joj isprali mozak:

- Zaveli su je, a ona se sada očajnički želi vratiti kući, rekao je Davut Duman.

Njen Abullatif poginuo je šest mjeseci nakon njihovog vjenčanja. Djevojka se potom ponovno udala i s novim mužem dobila dvoje djece. I on je nedavno poginuo.

'Ne dopuštamo povratak ekstremistima'

Dok je živjela u kalifatu, bila je navodno aktivna na Twitteru gdje je objavljivala svoje fotografije s oružjem i sa zastavom ISIL-a i pisala statuse poput:

- Amerika i Australija, kako se sada osjećate? Nas pet odrasle smo na vašoj zemlji, a sad smo ovdje i žedni smo vaše krvi. 

Australski premijer Scott Morrison nema sluha za Zehrine pozive upomoć:

- Nećemo Australce izlagati riziku i dopuštati povratak ekstremista s bliskog istoka. Oni se moraju  nositi sa svojom odlukom da napuste zemlju i bore se na strani ekstremista. Ako se želiš vratiti kući, tada se moraš suočiti sa zakonom. Žalosno je što su djeca uključena u cijelu priču.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS