Obavijesti

News

Komentari 782

Ministrica kulture: Gavellin plakat nije trebalo zabraniti!

Ministrica kulture: Gavellin plakat nije trebalo zabraniti!
6

Redatelj je u pismu kazalištu Gavelli, koje je zabranilo plakate za predstavu 'Fine mrtve djevojke', naveo da to smatra zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja

VIDEO

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je kako plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" nije trebao biti zabranjen. Ocijenila je kako plakat ne vrijeđa osjećaje vjernika, već da je riječ o cenzuri koja narušava umjetničke slobode.

- Smatram da plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" treba i nadalje koristiti jer on na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima. Problem nije plakat, nego cenzura koja dokazuje da su ovakve predstave, a i plakati itekako potrebni - rekla je ministrica i poručila kako "nije točno da je plakat povrijedio osjećanje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda".

Otkazao suradnju: Oliver Frljić poslao otvoreno pismo Gavelli

Nakon što je gradsko dramsko kazalište Gavella zabranilo objavljivanje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' u kojoj glumice Nataša Janjić i Ivana Roščić glume lezbijke, Oliver Frljić (36) otkazao je suradnju toj kazališnoj kući na dva planirana projekta. Redatelj je svoj postupak obrazložio putem otvorenog pisma.

- Smatram nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jedne katoličke udruge i vjerskih portala, te na direktnu intervenciju gradonačelnika grada Zagreba uprava odlučila na ovakav potez. Ova odluka je znakovita u kontekstu otvorenog rata koji trenutno vode Katolička crkva i njezini različiti eksponenti protiv aktualne Vlade i pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu - stoji u Frljićevu pismu.

Redatelj je dodao da je u Gavelli ove godine trebao raditi na dva projekta, snimati predstavu 'Zločin i kazna" po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, te autorski projekt 'Aleksandra Zec', o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Otkrio je da je u drugom projektu trebao postaviti i pitanje obrambenog karaktera Domovinskog rata u kojem ubojstvo dvanaestogodišnjeg djeteta, uz sve materijalne dokaze i priznanja, a zbog namjerno počinjenih proceduralnih grešaka, ostaje bez adekvatnog sudskog epiloga.

- Najprije, ne želim svojim radom davati legitimaciju kazalištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima jedne katoličke udruge i centara političke moći, te svojom odlukom zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njezinih autora. S druge strane, čini mi se da se moja interpretacija Domovinskog rata i njegovih najsramotnijih epizoda u bitnom razlikuje od službene nacionalne historiografije i mišljenja i osjećaja većine građana ove zemlje (uključujući i Katoličku crkvu). Po toj logici me ne bi iznenadilo da se slična situacija ponovi.

Budući da različite katoličke udruge, društveno prevladavajući nacionalistički sentiment, te centre političke moći ne držim meritornim za svoj rad, ne želim stvoriti situaciju u kojoj bi oni mogli o njemu odlučivati. Gradsko dramsko kazalište Gavella je pak pokazalo da mu je ovakav tip mišljenja ipak važnije od čuvanja integriteta i autorskih sloboda njegovih suradnika - naveo je redatelj. 

Zaključio je da projekt 'Aleksandra Zec' smatra iznimno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću i izgradnji jedne zdravije društvene zajednice zbog čega se nada da će ga u skoro vrijeme ipak realizirati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave.

Bandić: Moram voditi računa da se ne vrijeđaju vjernici

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u četvrtak potvrdio kako je naložio povlačenje plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke". Istaknuo je da kao gradonačelnik mora voditi računa o tome da se ne vrijeđaju ničiji vjerski osjećaji, piše Jutarnji list. Bandić kaže kako svi moramo živjeti jedni pored drugih, u toleranciji. Dodao je i kako je u zaštiti vjerskih osjećaja reagirao kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 782
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.