News

Komentari 262

Otkazuju se pričesti i krizme? Dvije županije potvrdile, ostale čekaju nove odluke Stožera

Otkazuju se pričesti i krizme? Dvije županije potvrdile, ostale čekaju nove odluke Stožera

Riječ je o podjeli svetih sakramenata kojej su se trebale održati u travnju i svibnju. Dubrovačka i Primorsko-goranska otkazale su sve, neke župe će ih održati pod posebnim mjerama

Župnici diljem Hrvatske potvrdili su kako je organizacija prvih pričesti i krizmi pred mogućom odgodom. Dvije su biskupije dosad donijele odluku o odgodi podjele sakramenata.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić donio je odluku o odgodi prve pričesti i svete potvrde od 11. travnja do 16. svibnja. "Gledajući od početka pandemije pa do danas u našoj biskupiji trenutno je u borbi s korona virusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu", piše u nadbiskupovoj odluci, javlja Jutarnji list.

S obzirom na to da je u Primorsko-goranskoj županiji na snazi dvotjedni lockdown, i tu je na snazi privremena odgoda podjele sakramenata prve pričesti i potvrde.

S druge strane, Splitsko-makarska nadbiskupija u veljači je odlučila da se ove godine neće odgađati slavlje sv. potvrde. Prijavljene su 202 krizme koje će, navode, biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza. No, nadbiskup je zamolio upravitelje župa da krizme i pričesti podijele u više grupa, kako bi se lakše pridržavali epidemioloških mjera.

Zagrebačka nadbiskupija je preporučila roditeljima da se oko termina za pričesti i krizme jave svojim župnicima, a što se tiče mjera, drže se prošlogodišnjih, kada su vjerskim svečanostima prisustvovali krizmanici, odnosno pričesnici, kumovi i roditelji.

U ostalim županijama svaka biskupija na svoj način određuje kako će se organizirati podjela svetih sakramenata, a neki čekaju i da se oko svega oglasi Stožer.

Najčitaniji članci