Obavijesti

News

Komentari 45

Otkriće: Na dnu mora pronašli brod rođaka princeze sa Zrća

Otkriće: Na dnu mora pronašli brod rođaka princeze sa Zrća
8

U antičkom brodu koji su uočili prije nekoliko godina na dnu podmorja Caske na otoku Pagu, arheolozi su sad pronašli manji brod. Nadaju se da će ga moći izvući

VIDEO

Morske dubine stoljećima su čuvale grdosiju iz antike. Brod od 13 metara ležao je na dnu podmorja Caske na otoku Pagu dok ga nije otkrio međunarodni tim arheologa.

Impresivno otkriće

Potopljeni brod najvjerojatnije datira iz 1. stoljeća. No uslijedilo je još jedno impresivno otkriće. U velikom plovilu su proteklih dana našli još jedan manji brod. Otkrili su da su plovila izrađena različitim tehnikama. Ovaj manji, dugačak tri metra, napravljen je liburnskom tehnikom šivanja. Veliki su gradili tehnikom svojstvenom za doba Rimskog Carstva. Do sada su utvrdili kako je veliki brod poslužio nekadašnjim stanovnicima Caske kao “materijal” kojim su sagradili mol. Bio je zatrpan kamenjem.

Iako su antički brod našli prije tri godine, lani su počeli s podmorskim istraživanjem i nastavili prije nekoliko dana. Pred njima je još isto toliko vremena za istraživanje, a nositelj istraživanja je Sveučilište u Zadru, pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi s Odjela za arheologiju.

Bogato i važno arheološko nalazište

- Jako ugodno smo se iznenadili, iako, doduše, mali brod ne stoji doslovno u velikom nego je dio maloga broda u velikom. Njegova gradnja je karakteristična za prapovijesne stanovnike jadranske obale - kaže nam dr. Rossi.

Caska je poznata kao bogato i važno arheološko nalazište. Tamo su našli i kostur djevojčice s vrijednim nakitom. Prije dva mjeseca objavili su i kako je točno izgledala Mala od Caske.

Princeza je umrla s devet godina

Malu ili Princezu od Caske pokopali su na kamenitom brežuljku ispred crkve svetog Jurja u uvali Caska. Pri rekonstrukciji njezina lica utvrdili su da je imala ranicu iznad gornje usnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.