Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
60 komentara

Ispod džungle u Hondurasu su pronašli izgubljeni zlatni grad?

Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a meta je istraživača i lovaca na blago otkada ga je 1526. u jednom od svojih pisama prvi put spomenuo Hernando Cortes

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija

Pomoću suvremene metode laserskog mapiranja znanstvenici su napravili detaljnu kartu regije Mosquitia u Hondurasu za koju vjeruju da otkriva legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca poznat i kao Bijeli grad zlata.

Znanstvenici sa sveučilišta u Houstonu i Nacionalnog centra za lasersko mapiranje nadlijetali su pokrajinu Mosquita u malom avionu i ispaljivali milijarde laserskih zraka na zemlju kako bi stvorili trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije ispod džungle.

Obradom podataka analitičari su otkrili promjene na tlu za koje je odgovoran čovjek, a za koje vjeruju da su ostaci zaboravljenog grada, piše Daily Mail.

Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a meta je istraživača i lovaca na blago otkada ga je 1526. godine u jednom od svojih pisama prvi put spomenuo Hernando Cortes. Inspiriran ovom legendom, snimatelj Steven Elkins zatražio je potporu privatnih investitora koji bi bili spremni platiti korištenje tehnologije laserskog mapiranja za izradu mape šumovitih predjela Mosquitia. 

Za vrijeme trajanja projekta tim je napravio više od četiri milijarde snimaka. Nakon što svjetlosne zrake pogode tlo odbijaju se i vraćaju se do letjelice, te znanstvenicima omogućuju izradu digitalne mape. Na kraju svakog dana dobivene podatke su slali inženjeru Billu Carteru koji je i otkrio da u džungli postoji nešto što liči na strukture napravljene ljudskom rukom. 

Ipak, službene potvrde o postojanju grada još nema, a ako do nje dođe ovo otkriće moći će se usporediti s otkrićem zaboravljenih lokaliteta kao što je Machu Picchu, kojeg je zapadnom svijetu 1911. predstavio američki povjesničar Hiram Bingham. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message