Obavijesti

News

Komentari 77

Otkrivamo kako točno posluju hrvatski obiteljski dilerski obrti

Otkrivamo kako točno posluju hrvatski obiteljski dilerski obrti
8

Najstariji hrvatski diler imao je 77 godina kada su ga uhitili, najpoznatiji je Cvik koji je u posao s drogom uvukao brata, dok je Stipi Ringwaldu mama vodila financije

VIDEO

Da jabuka ne pada daleko od stabla dokazuje i nekoliko priča o obiteljskom biznisu koji se s koljena na koljeno širi u obitelji. No nije tu riječ o nekom starom obrtu ili naslijeđenom znanju, nego o vrlo jednostavnom, ali i riskantnom - obiteljskom dilanju.

Šibenčani odnedavno ponovno na ulicama viđaju bivšeg motociklističkog asa Stipu Ringwalda (42) koji je otplatio društvu kaznu od pet godina i četiri mjeseca na koliko je bio osuđen zbog dilanja 4,6 kg marihuane vrijedne 240.000 kuna.

Mama Ringwald kod kuće imala skladište droge

Na slobodi je i njegova majka Vanja (65) koja je bila osuđena na godinu dana jer je pomagala sinu, vlasniku više od 120 prijava policije. Ringwald je "travu" od kraja siječnja do kraja veljače 2010. nabavljao u BiH i prevozio je do granice. Drogu je potom preuzimao Darko Vukšić (32) i dovozio na šibensko područje gdje ju je preuzimao Vice Mihaljević (34) koji je drogu skrivao u kući Ringwaldove majke. Mihaljević je marihuanu u kući Vanje Ringwald prepakirao u manje količine te je preprodavao dilerima i konzumentima. Dobiveni novac davao je Vanji. Uz Ringwaldove, osuđeni su i Mihaljević te Vukšić. Obojica su dobila po pet godina zatvora.

Ivana Ivanović/PIXSELL

Tijekom suđenja u Splitu Ringwalda je branio odvjetnik Darko Zadro koji je sad u psihijatrijskoj bolnici u Popovači jer je u stanju kokainske psihoze iz čista mira u rujnu 2011. godine u Zagrebu ubio Jakšu Denicha (32).

Zadro i Ringwald bili su sudionici obračuna na parkiralištu hotela u Poreču 9. ožujka 2008. u kojem su obojica ranjeni. Zadro je od bivšeg klijenta Hrvoja Vincetića tražio da mu nabavi kilogram kokaina, a kad je ovaj to odbio, udario ga je šakom. Dok su se njih dvojica tukli, Ringwald je izašao iz automobila i pištoljem ga udario u sljepoočnicu. Vincetić se srušio, a Zadro je povikao Ringwaldu da ga ubije. Vincetić je tada oteo pištolj Ringwaldu i pucao u njega, a Zadro je ranjen dok je Vincetiću pokušavao uzeti pištolj koji je pritom opalio. 

Ringwald je u medijima završio i nakon tučnjave na hvarskoj Rivi 16. srpnja 2006. kad je Britancu odgrizao komad uha. Domagoj Bibić, svjedok tučnjave u kojoj su premlaćena dvojica britanskih turista, rekao je tada sutkinji istrage kako su zapravo Britanci cipelarili Stipu Ringwalda i "s njegovom glavom igrali nogomet". On je, tvrdio je, Ringwalda i njegovu tadašnju djevojku Karlu Krnetu upoznao s dr. Hrvojem Tomasovićem i Anom Sassom u Cocktail baru Carpe Diem. Svi zajedno su sjeli u separe, a nakon zatvaranja izašli su iz lokala. Nedugo zatim Ringwald se sukobio s Britancem. Sukob su u nekoliko sekundi smirili Bibić i Tomasović, međutim, nakon nekoliko minuta, na 300-tinjak metara od Carpe Diema, Bibić i Tomasović su vidjeli kako Britanci cipelare Ringwalda i tada je počela grupna tučnjava. Bibić i Tomasović su se zatrčali i razdvojili sukobljene strane. Ringwald se potom neko vrijeme skrivao, da bi ga uhitili poslije dva mjeseca u Vinkovcima.

Na slobodi je i Jakša Cvitanović Cvik (39), osuđeni šef narkobande na dubrovačkom i korčulanskom području, koji je poznat i po sukobu s Ružom Tomašić.

Nino Strmotić/PIXSELL

Njegova banda dilala je heroin od 2003. do 2006. godine i zaradili su sedam milijuna kuna. Drogu je nabavljao u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, pomiješao je s punilima i prepakirao u manje paketiće koji bi se dalje preprodavali.

Cvik je u listopadu iz zatvora u Gospiću pušten na uvjetni otpust. Prije Gospića robijao je u Lepoglavi te odslužio sedam godina i devet mjeseci. Tijekom odsluženja dobio je dijete. U posao s drogom uvukao je i mlađeg brata. Mirjan (35) nepravomoćno je bio osuđen na četiri godine zbog dilanja droge i pranja novca, no Vrhovni sud je tu presudu na kraju srušio.

Policajci upali u stan Veber, a ne Weber

Na slobodi su odavno i dileri iz Zaprešića - Weberovi. Uhićeni su u kolovozu 2008. u akciji Terminal. Policija ju je tako nazvala jer su živjeli blizu autobusnog kolodvora. 

Tijekom uhićenja policija je napravila i pomalo bizarnu pogrešku. Vodenim topom razvalili su vrata stana na kojima je pisalo "Veber" i članove obitelji bacili na pod te ih počeli vezati lisicama. No ubrzo su utvrdili da su upali u pogrešan stan i da pravi dileri, oni čije prezime počinje s W, žive kat iznad. 

Policajci su u stanu pronašli 100 grama kokaina, 30 grama heroina, četiri kilograma smjese za miješanje s kokainom, amfetamine, marihuanu i tri pištolja s prigušivačima. Osim toga, na stolovima u stanu ležala su 22 mobitela, domaći i strani novac, digitalne vage te veća količina nakita.

Na suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu svi optuženi priznali su kako su krivi za dilanje kokaina, amfetamina i marihuane u Zaprešiću i Zagrebu. Sutkinja im je to cijenila kao olakotnu okolnost, kao i raniju neosuđivanost te su dobili relativno blage kazne. Prvooptuženi Boris Weber (43) nepravomoćno je 2010. bio osuđen na šest godina zatvora zbog dilanja i neovlaštenog držanja oružja. Njegov sin Karlo (25) dobio je četiri godine, Borisov brat Robert (35) dvije godine, a šogorica Ivana (34) dvije godine i dva mjeseca. Krešimir Grgos (34) osuđen je na četiri godine i dva mjeseca, Hrvoje Kelić (30) na tri godine i deset mjeseci, Kristijan Gorupić (26) na četiri godine, kao i Martina Uroić (32) na četiri godine. Jedino je Weberova djevojka, Nikolina Barać (32), prošla s uvjetnom kaznom od šest mjeseci s rokom kušnje dvije godine.

Marko Prpić/PIXSELL

Po priči obitelji Kokanov iz Iloka mogao bi se snimiti film. Otac obitelji Nebojša (51) osuđen je na pet godina, a njegov sin Aleksandar (24) i supruga Dušanka (51) na po godinu i pol dana zatvora. Pravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku u slučaju šverca nešto više od kilograma kokaina iz Srbije u Hrvatsku.

Miodrag Stefanović i Nebojša Kokanov su u tri navrata nabavili u Srbiji, pa potom i prodali u Osijeku prikrivenom policijskom istražitelju 1073 grama kokaina visoke čistoće.

- Aleksandar Kokanov u tri je navrata vozio oca u Srbiju da kupi drogu od Stefanovića. Sud nije prihvatio njegov iskaz da nije znao što čini nego da je to radio iz usluge ocu. Da se radilo o jednom slučaju, moglo se dogoditi da ne zna o čemu se radi, no vidljivo je da je znao što se događalo. Kontaktirao je s prikrivenim istražiteljem ‘Ivanom’, slao mu SMS-ove i ocu javljao kad ga je ‘Ivan’ zvao - obrazložio je sudac i dodao kako je iz predočenih dokaza vidljivo da je sin točno znao s kim se otac sastaje na parkiralištu hotela u središtu Osijeka.

Sud nije povjerovao ni obrani Dušanke Kokanov koja je tvrdila da nije znala čime joj se suprug bavio. Njezinu obranu demantirale su snimke telefonskih razgovora. Sud joj nije povjerovao ni da nije znala da u torbici nosi kokain u Osijek. Naime, njezin suprug rekao je da je drogu preko noći zakopao u pijesak u dvorištu i drugo jutro je iskopao.

- Ni jedna žena ne bi takvu vrećicu stavila u torbu vjerujući da su u njoj tek nečije osobne stvari - rekao je osječki sudac Zvonko Vrban obrazlažući presudu lani u rujnu.

Tri generacije iste obitelji preprodavale su drogu

U Hrvatskoj je zabilježen slučaj u kojem su drogu preprodavale i tri generacije u obitelji. Ilija Miljak (83), kojeg je u listopadu u njihovoj kući u Bunarskoj ubio njegov sin iz prvog braka Ante Zirdum (56), policiji poznat zbog droge, svojedobno je bio najstariji osuđenik u zemlji zbog preprodaje heroina.

Saša Miljević/PIXSELL

U rujnu 2008. godine uhitili su ga sa suprugom s dvije vrećice od po pet grama heroina koje su namjeravali prodati mladom Labinjanu. Tada je imao 77 godina. Pretragom kuće u Bunarskoj policija je u kuhinjskom ormariću pronašla 208 grama, digitalnu vagu, 22.500 kuna i 1120 eura. Osim Ilije, na sudu su završili i njegov unuk Eduard Miljak (38) te Ilijina supruga Zuhra (tada 51-godišnjakinja) i mlađi Labinjanin koji je toga ljeta u više navrata od Miljka kupovao drogu radi daljnje preprodaje. 

Sud je utvrdio da je Ilija prodavao heroin koji je nabavio njegov unuk Eduard i Iliju osudio na tri i pol, a unuka na četiri godine zatvora. Zuhra Miljak je prvotno bila oslobođena optužbe za pomaganje u prodaji, ali poslije je, u ponovljenom suđenju, osuđena na godinu dana zatvora.

U stanu našli 3 kg heroina

Željko Kalebić je bio prvi koji je u Hrvatskoj zbog droge osuđen na kaznu od 20 godina. Sa suprugom Vedranom bio je glavni opskrbljivač heroinom u Splitu. Sud im je oduzeo stanove, zemljišta i salon namještaja. Željko Kalebić je umro od trovanja heroinom tijekom izdržavanja kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava