Obavijesti

News

Komentari 81

Otplata: I nakon smrti dužnika skidaju rate s tekućeg računa

Otplata: I nakon smrti dužnika skidaju rate s tekućeg računa
1

Za eventualna dugovanja prema banci odgovaraju nasljednici pokojnoga korisnika računa, u skladu sa Zakonom o nasljeđivanju. Stručnjaci savjetuju da se stanje provjeri

VIDEO

Majka je na prezentaciji kupila madrac karticom tekućeg računa na 24 rate. Za starijeg umirovljenika dvije su godine dug rok. Što će biti s otplatom premine li, pitala je čitateljica.

- U slučaju smrti klijenta otplata se odvija ugovorenim tijekom dok nasljednici ne dostave rješenje o nasljeđivanju. Tad se prelazi na prijevremenu otplatu nedospjelih rata - odgovorili su nam iz Splitske banke.

Dodali su da će se s nasljednicima dogovoriti i pronaći najbolje rješenje za obje strane imaju li problem s vraćanjem duga.

U Splitskoj banci će se tako otplata još neko vrijeme nastaviti, no druge banke uglavnom blokiraju račune čim saznaju za smrt korisnika.

Većina ipak blokira

- Po primitku obavijesti o smrti korisnika tekućeg računa koji je imao odobrenu obročnu otplatu po kartici tekućeg računa, banka će onemogućiti daljnje korištenje tog računa kako ne bi došlo do zlouporabe novca na računu. Nedospjele rate obročne otplate evidentiraju se kao dugovanje prema banci - odgovorili su nam iz Istarske kreditne banke Umag.

Dodali su da za dug proizašao iz preostalih neplaćenih rata odgovaraju nasljednici pokojnog korisnika računa u skladu s odredbama Zakona o nasljeđivanju.

Slično su nam odgovorili i iz još tri banke.

- Prema propisu, smrću dužnika iznos neotplaćenih mjesečnih rata ulazi u ostavinsku masu. Nasljednici su dužni otplatiti dug banci do iznosa naslijeđene imovine - odgovorili su nam iz Erste banke.

U Privrednoj banci Zagreb kažu kako su, u slučaju smrti klijenta, njegovi nasljednici odgovorni za dugove do iznosa vrijednosti nasljeđene imovine.

- Postoji li dug, s nasljednicima ćemo se dogovoriti o otplati duga za obročnu otplatu kao i u svakom drugom slučaju duga - odgovorili su iz PBZ-a.

Limiti za zaduženje

- Po saznanju da je vlasnik kartice preminuo, banka je blokira i pokreće redovan proces naplate te čeka da se pojave nasljednici s rješenjem o nasljeđivanju - odgovorili su nam iz Addiko banke.

No oni nemaju mogućnost obročne otplate po tekućem računu nego onima do 70 godina starosti za kupnju na rate nude Visa karticu.

Ni Hrvatska poštanska banka ne nudi obročnu otplatu po tekućem računu nego uz Visu.

Pitali smo banke imaju li kakvih ograničenja pri odobravanje obročne otplate za starije.

- Klijenti koji žele koristiti odgodnu ili kreditnu karticu za plaćanje na rate u Splitskoj banci moraju imati otvoren tekući račun. Limit kartice za kupnju na rate ovisi o iznosu plaće ili mirovine koju prima u našu banku - pojasnili su iz Splitske banke.

U Istarskoj kreditnoj banci Umag obročna otplata se posebno ugovara i dodjeljuje se limit za plaćanje na rate.

- Preduvjet je da klijent ima tekući račun preko kojeg ostvaruje prihode i da ima aktivnu Maestro karticu. Limit se odobrava temeljem primanja i kreditne sposobnosti klijenta - dodali su iz Istarske kreditna banka Umag.

Treba provjeriti ima li dugovanja

Savjetujem nasljednicima da ne budu pasivni već da provjere postoje li dugovanja jer će kad-tad doći na naplatu. U banci je to najbolje učiniti pismenim putem, preporučenom ili elektronskom poštom, a treba priložiti i smrtni list, rekla je Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa