Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
53 komentara

Most je dug 55 km! Putovanje od 4 sata skratili na 30 minuta

Kina: Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika. Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu...

A general view of the Hong Kong-Zhuhai-Macau bridge after its opening ceremony in Zhuhai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
53 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je službeno otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.  Zbog pomorskog prometa, dio mosta ide ispod razine mora i nalazi se na 40 metara dubine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu. Putovanje koje je trajalo četiri sata, sada se skratilo na svega pola sata vožnje.

Most će se za promet otvoriti u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja.

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong - Zhunai - Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na golemom zaslonu iza njega puštena video montaža s vatrometom na golemom mostu.

Predsjednik hongkonške vlade Carrie Lam je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je "veličanstven izgled" mosta.

Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca.

No protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu "Jedna zemlja, dva sustava" primijenjenom kod njezina povratka pod kinesku vlast 1997.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message