Obavijesti

News

Komentari 15

'Ovaj proračun pokazuje da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

'Ovaj proračun pokazuje da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

Predsjednica GLAS-a ukazala je uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu kako Vlada nije imala sluha za uvođenje besplatnih uložaka u škole, ali ni nabavu uređaja za intraoperativnu radioterapiju

VIDEO

Amandmanima na prijedlog proračuna pokušalo se pokazati koliko je još posla u Hrvatskoj po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca. Iako se Vlada hvali navodno dobrim ekonomskim rezultatima, prihodi rastu, proračun raste, nismo iskoristili tu priliku za neki ozbiljniji iskorak, poručila je predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu za iduću godinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vlada je prihvatila tek devet amandmana, od kojih je pet oporbenih. 

Mrak-Taritaš je ukazala kako bi prihodi od PDV-a iduće godine trebali rasti više od sedam milijardi kuna, odnosno za 14 posto u odnosu na ovu godinu, ali da Vlada svejedno nije našla prostora za smanjenje PDV-a na ženske higijenske potrepštine, uloške i tampone.

- To je tema o kojoj se u Saboru već puno govorilo, ali govorit će se i još, sve dok Vlada ne odluči smanjiti PDV na uloške i tampone. Vidjet ćemo što će od toga biti. Ja sam nepopravljivi optimist i nadam se da će zaključak, koji je Sabor poslao Vladi da ispita kako bi se problem riješio, zaista i imati neke rezultate. Umjereno sam optimistična i zbog premijerove reakcije na ovu temu za vrijeme aktualnog prijepodneva.
Ali za sada se još ništa nije dogodilo i zato ću stalno ovu temu vraćati na dnevni red i neću dozvoliti da padne u zaborav - poručila je. 

'Vlada nema sluha'

Mrak-Taritaš je podnijela na proračun amandman kojim bi se osigurao  novac za besplatne uloške i tampone u školama. 

- Iako su neke škole u Hrvatskoj s time već same počele, kao i neki gradovi, Vlada i država nisu imali sluha niti za to pitanje i amandmani su također odbijeni. Menstrualno siromaštvo je ozbiljan problem. Imamo istraživanje koje je pokazalo da mnoge djevojke i žene u Hrvatskoj imaju problema s nabavkom osnovnih higijenskih potrepština i zbog toga trpi njihova kvaliteta života - istaknula je dodavši kako se sve više zemalja odlučuje boriti s tim problemom kroz smanjivanje poreza i besplatne uloške u školama. 

- Hrvatska nije jedna od tih zemalja - dodala je. 

Saborske zastupnice i udruga PaRiter: Smanjimo porez na 5 posto, menstruacija nije luksuz
Saborske zastupnice i udruga PaRiter: Smanjimo porez na 5 posto, menstruacija nije luksuz

A najviše ju žalosti, naglasila je, što Vlada nije imala sluha ni za nabavku uređaja za intraoperativnu radioterapiju za četiri klinička bolnička centra - Osijek, Rijeku, Split i Zagreb. 

- Hrvatska tek od nedavno ima samo jedan takav uređaj u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Ali to nije dovoljno. Taj uređaj daje visoke doze zračenja u područje izravno zahvaćeno tumorom. Tako se ciljano uništavaju tumorske stanice bez da se oštećuje okolno tkivo. Najviše se koristi kod operacija raka dojke, ali se koristi i u drugim ginekološkim operacijama, kod tumora glave i vrata, kao i kod nekih tumora gušterače i debelog crijeva. Oboljeli ne moraju čekati da rana zacijeli, niti dolaziti u bolnicu na dugotrajnu radioterapiju, čime se ubrzava i skraćuje liječenje - pojasnila je dodavši kako se u nekim razvijenijim zemljama, koje više brinu o svojim stanovnicima, taj uređaj rutinski koristi već dva desetljeća. 

'Ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

- Mi smo, toga smo svi bolno svjesni, zemlja s puno oboljelih i puno umrlih od raka. A rak dojke, ali i debelog crijeva su među najčešćima. Uređaj za intraoperativnu radioterapiju košta oko pet milijuna kuna. To znači da bi za sve kliničke bolničke centre u Hrvatskoj bilo dovoljno oko 20 milijuna. Ja neću sada ulaziti u onu raspravu koliko se kome daje milijuna, pa i stotina milijuna. Ali na gotovo 174 milijarde kuna proračuna, 20 milijuna je malo više od 0,01 posto. Ali očito je i tih 0,01 posto previše - poručila je Mrak Taritaš.

Proračun pokazuje tko smo, kakva smo zemlja i kakva bismo željeli biti, dodala je. 

- Gdje je to mjesto na koje nas Vlada sve zajedno želi odvesti? I u tom smislu je HDZ-ova Vlada opet pala na ispitu. Moglo se i trebalo se više misliti na žene i na opću ravnopravnost u društvu. A ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..