Obavijesti

News

Komentari 33

'Ovako niske temperature u rujnu nikada nisu zabilježene'

'Ovako niske temperature u rujnu nikada nisu zabilježene'
1

U Kninu je u četvrtak izmjereno svega 2,4 stupnja što je rekord u smislu najranijeg tako hladnog jutra nakon ljeta.  U Sinju, pak, minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a u četvrtak je bilo čak -2,6 °C

VIDEO

Ovogodišnji rujan u meteorološkom je smislu jedan od najekstremnijih u povijesti. Nakon iznimne topline prva tri rujanska tjedna, u posljednjem se temperatura spustila na ponegdje najniže razine u povijesti, objavio je Zoran Vakula, meteorolog HRT-a.  

- Nakon za rujan rekordno hladnog jutra u srijedu na Zavižanu, u četvrtak je bilo neuobičajeno hladno jutro u unutrašnjosti Dalmacije. Bura je oslabjela više od očekivanoga pa je nestalo miješanja zraka i temperatura se spustila na vrijednosti blizu 0 °C, kao rijetko kada u povijesti mjerenja, ponegdje čak i nikada -  navodi Vakula. 

- Tako je primjerice u Kninu, u posljednjih 70 godina, koliko se svakodnevno mjeri na meteorološkoj postaji DHMZ-a, niža temperatura od jučerašnjih 2.4 °C u rujnu izmjerena tek dva puta – 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine. Ovo stoga predstavlja rekord u smislu najranijeg tako hladnog jutra nakon ljeta.  U Sinju je rekord još značajniji jer minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a u četvrtak je bilo čak -2,6 °C - napisao je Vakula. 

Stvara se mediteranski uragan: 'Može ugroziti ljudske živote...'
Stvara se mediteranski uragan: 'Može ugroziti ljudske živote...'

Vrijeme u petak

DHMZ za petak prognozira sunčano i malo toplije vrijeme. Ujutro je ponajprije po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 20 i 25, na moru i 27 °C. 

Porast temperature, navodi Vakula, u odnosu na sredinu tjedna osjećat će se i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, po čijim će kotlinama biti jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre. Zamjetnije bure bit će samo rijetko podno Velebita.

U subotu svježije i oblačnije

Već od subote na kopnu ponovno svježije i oblačnije. Kiša će tijekom vikenda vjerojatno malo kome smetati, i to samo nakratko, uglavnom u gorju, ali će aktivnosti na otvorenome nekima možda remetiti povremeno umjeren i jak sjeveroistočnjak, osobito u subotu. Odviše toplo i stabilno neće biti ni u prvom dijelu sljedećega tjedna. 

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom više oblaka nego u četvrtak i petak, ali uz uglavnom suho vrijeme. Osjećaj svježine, osim ponovnog pada temperature, pojačavat će tijekom vikenda ponovno često jaka, gdjekad i olujna bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti, a u utorak ponovno pojačati, piše HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori