Obavijesti

News

Komentari 105

Ovako 'tijesno' bilo je 2007., ali Sanader je nadmudrio Zokija

Ovako 'tijesno' bilo je 2007., ali Sanader je nadmudrio Zokija
11

U zadnjih 15 godina četiri puta smo izlazili na parlamentarne izbore. Kako je bilo bivšim mandatarima, je li ikome bilo ovako napeto i neizvjesno kao što je danas...

VIDEO

Sastaviti Vladu nikad nije bilo teže nego na ovim najneizvjesnijim izborima od hrvatske samostalnosti. Kad pogledamo unazad 15 godina nikad nije bilo pretjerano jednostavno, jer to je ozbiljan i odgovoran posao, ali sve bi se ipak bez nekih velikih kombiniranja, pretumbavanja i naknadnih dogovora riješilo. Istina, Sanaderu 2007. nije bilo lako, vladala je i tada velika neizvjesnost, no u usporedbi sa sadašnjom situacijom, ozloglašeni bivši premijer to je, s puno manje stresa za javnost, elegantno riješio.

Na izborima 2007. godine nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu. Odmah po zatvaranju biračkih mjesta, objavljene su prve ankete koje su davale bitnu prednost SDP-u, da bi se par sati kasnije, kada su počeli pristizati neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, situacija okrenula u korist HDZ-a. HDZ je osvojio 66 mandata, dok je SDP bio drugoplasirana stranka sa 56 mandata. 

Nakon izbora, sat prije ponoći u noći na 25. studenog 2007., Ivo Sanader je objavio pobjedu HDZ-a i najavio sastavljanje vlade, čak dodavši da je razgovarao s predsjednikom Mesićem koji mu je čestitao na pobjedi.

Jurica Galoić/PIXSELL

HDZ je, zajedno s glasovima iz dijaspore, dobio 66 mandata u Saboru te je tako ostao najjača stranka u Hrvatskoj, no nije dobio apsolutnu većinu jer za Sabor treba 77 mandata za većinu. 

Zoran Milanović nije objavio poraz i najavio je da SDP kreće u potragu za koalicijom za sastavljane vlade. 

Željko Lukunić/PIXSELL

- Pozivam one koji misle da se trgovinom može dobiti mandat da se okane ćoravog posla - izjavio je u svom stilu Sanader.

HDZ-ovci su konzultacije vodili s HSS-om i HSLS-om koji su u rukama imali osam mandata, a oni su otezali s davanjem potpisa Sanaderu, koji bi mu omogućavali da ima parlamentarnu većinu.

Nije se štedjelo na ponudama i foteljama. No, mi smo se odlučili na duže pregovore jer smatramo da Hrvatskoj treba programska koalicija - rekla je tada predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič koja je u Sanaderovoj vladi dobila poziciju potpredsjednice.

Jurica Galoić/PIXSELL

Mesić je nekoliko dana oklijevao dati mandat bilo kojoj stranci. Čekao je da HDZ potpiše sporazum sa HSS-om i HSLS-om. A Sanader je onda uspio potpisati koalicijski sporazum i sa SDSS-om. Mandatara su samo tako dobili nakon tri kruga konzultacija u Uredu predsjednika.

HSS-ov Damir Bajs postao je ministar turizma, a SDSS-ov Slobodan Uzelac još jedan potpredsjednik vlade. Zanimljivo je i da se toj vladi kasnije pridružio i Tomislav Karamarko kao nezavisni, koji je bio ministar unutarnjih poslova.

Izbori 2011  - Mandat Milanoviću dao Josipović

Izbori su održani 4. prosinca i Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om, odnijela je pobjedu. Kukuriku je dobila 80 mandata, s tim da je SDP osvojio 60, HNS 14, HSU 4, a IDS 2 mandata. HDZ je ostvario svoj najlošiji rezultat u povijesti te stranke, zajedno sa svojim partnerima tek 47 mandata. Veliko iznenađenje tih izbora bili su Laburisti i HDSSB koji su osvojilo po šest mandata.

HDZ-ova vlada Jadranke Kosor vodila je predizbornu kampanju u zemlji već umornoj od ekonomske krize, u kojoj je morala pribjegavati raznim nepopularnim mjerama. Otegotna okolnost je bila i ta što je dio članova vlade obnašao iste dužnosti i u prethodnoj vladi Ive Sanadera, a ta vlada je bila prokazana zbog velike korumpiranosti.

Pixsell

Kukuriku koalicija iskoristila je situaciju, imala je "Plan 21"  koji je, govorili su, sadržavao prave odgovore na aktualne probleme Hrvatske, te je uvjeravala javnost da njihovi političari raspolažu znanjima i vizijom potrebnom da riješe socijalnu, političku i gospodarsku krizu u zemlji.

Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU), na čelu sa Zoranom Milanovićem, osvojila je 80 mandata čime je osigurala dovoljno zastupničkih mjesta za predlaganje mandatara vlade. Od predsjednika Ive Josipovića dobio je mandat za sastavljanje Vlade. 

Izbori 2003.  - Mesić u dva tjedna odlučio o mandataru

Krajem studenog 2003. godine dogodio se zaokret udesno. Račanova Vlada, svi su to vidjeli, bila je iscrpljena, istrošena i bez ikakve energije i volje za novi mandat.

Pixsell

HDZ na čelu s novim vođom Ivom Sanaderom osvojio je 63 mandata dok je SDP osvojio 44 mandata. Problema sa sastavljanjem Vlade nije bilo. Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić nije dugo čekao, nakon dva tjedna mandat za sastavljanje Vlade povjerio je Ivi Sanaderu jer je na izborima osvojio 66 mandata. Tadašnji premijer Ivica Račan odmah je prvu noć priznao poraz. Vlada novog premijera i njegovih 14 ministara dobila je u Saboru potporu 88 zastupnika.

Protiv njegove vlade bilo je tek 29 zastupnika (SDP, IDS I Libra) dok je 14 zastupnika bilo suzdržano i to iz HSP-a, HNS/PGS-a i LS-a.

Izbori 2000. - Šestorka je "pomela" HDZ

Poznati pod nazivom trećesiječanjski izbori bili su jako značajni jer je došlo do kraja vlasti HDZ-a prvi put nakon samostalnosti Hrvatske. 

U Hrvatskoj je tada vladala apsolutna euforija, optimizam i gotovo naivna vjera kako će odjednom sve biti puno bolje

Pixsell

Većinu u Saboru je dobila koalicija sastavljena od šest stranaka - HSS-a, IDS-a, LS-a, HNS-a, HSLS-a i SDP-a (tzv. šestorka) na čelu s Ivicom Račanom, iako je HDZ pojedinačno dobio najviše mjesta (tri više od SDP-a). No to mu ništa nije vrijedilo jer koalicija je bila jaka, čvrsta i dobila je velik broj mandata.

Ovi izbori se događaju u periodu između smrti predsjednika Franje Tuđmana i izbora za novog predsjednika Republike. Tako će se u nešto od više od mjesec dana potpuno promijeniti vlast u Hrvatskoj - novi saziv Sabora s koalicijskom većinom, nova Vlada Republike Hrvatske s Račanom na čelu, te novim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore