Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
286 komentara

Kad podmire baš sve troškove, ostane im 7500 kn za guštanje

Provjerili smo koliki su troškovi života u Hrvatskoj i u inozemstvu. Usporedba je dala porazne rezultate. Ovdje se od plaće ne može ni živjeti, a vani se uspije uštedjeti...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Privatni album
286 komentara

U Hrvatskoj je nezamislivo da četveročlana obitelj živi od jedne prosječne plaće od 6200 kn. To nije dovoljno ni za osnovne troškove. Zato u europskim zemljama s jednom plaćom obitelj živi bezbrižno.

Ivan Lovrić iz Allensbacha u Njemačkoj na YouTubeu je objavio video u kojem je objasnio kako troškovi njegove obitelji iznose 2323 eura (oko 17.190 kuna).

VIDEO: Život u Švedskoj

IZRAČUNAO SVE TROŠKOVE ŽIVOTA Hrvat pojasnio kako se živi u Njemačkoj: 'Ovo su troškovi...'

U troškove je izračunao sve na što troše on, supruga i dvoje djece: od hrane, najma stana, vrtića, osiguranja, troškova za dva automobila, poreza na ljubimce, mobitela...

OTIŠLI IZ ZAGREBA PRIJE 5 GODINA Hrvat u Irskoj: 'Supruga, dvoje djece i ja živimo od 2000 eura'

Provjerili smo kakvi su troškovi Hrvata i u drugim zemljama.

U tablicama su podaci koje su nam dali na temelju svojih izdataka. Jedan od njih je Ivan Zidar (26), hrvatski MMA borac. Bio je zaposlen u Hrvatskoj vojsci. Za mnoge je imao sve što si u Hrvatskoj žele, odnosno uspješno je gradio i poslovnu i sportsku karijeru. Ipak, nezadovoljan stanjem u zemlji spakirao je kofere i otišao u Švedsku.

IVAN ZIDAR Napustio sam vojsku i otišao u Švedsku - živjeti od MMA borbi

- Uvjeti za život u Švedskoj su neusporedivi s onima u Hrvatskoj. Bolji su plaće, standard, školovanje, zdravstvo... - priča Ivan, koji u Švedskoj više nije sam. Ondje je pronašao ljubav te se zaručio. Živi od 18.375 kuna plaće. Stan ga stoji 5250 kuna mjesečno, sa zaručnicom na hranu potroši oko 3000 kuna, režije ulaze u cijenu stana, osim struje za koju izdvaja oko 375 kuna.

VIDEO: Život u Irskoj

- Na ljubimca se ne plaća porez, ali ne smije više od četiri sata biti sam. Posjet veterinaru je 315 kuna. Naravno, svi imaju osiguranje za ljubimce. Za godinu dana nas je osiguranje izašlo oko 4550 kuna – kaže Ivan.

Kad podmire sve troškove, kaže, ostane im od 5000 do 7500 kuna za uživanje ili štednju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message