Obavijesti

News

Komentari 421

Ovi ministri stan plaćaju 5 kn po kvadratu, a ostatak građani

Ovi ministri stan plaćaju 5 kn po kvadratu, a ostatak građani
5

Četiri ministra odlučila su se za najam stana. Plaćaju pet kuna po kvadratu. Razliku cijene snose građani. Riječ je o Orepiću, Paneniću, Klimanu i Butkoviću

VIDEO

Najskuplji stan za privremeni život u Zagrebu odabrao je Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Odlučio je unajmiti 62 kvadrata na Trešnjevci, kojima je mjesečna cijena 5000 kn, od čega on plaća svega 313 kn. 

- Nije to luksuz. Možete doći u ponedjeljak vidjeti. Tražio sam stan za sebe i kćer, koja je studentica. Samo sam tražio da se zadovolje uvjeti za nas dvoje - rekao nam je Orepić. 

Na naše pitanje kad da u ponedjeljak dođemo, odgovorio je da je u ponedjeljak u Mađarskoj. Pitali smo možemo li doći u utorak. 

- Ajme gospođo, nemojte sad ulaziti u privatno - rekao je ministar 20-ak sekundi nakon što nas je pozvao da mu “krstimo stan”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No teško se ovo može nazvati privatnom temom s obzirom na to da mu 4687 kuna najma stana plaća država. Orepić je jedan od četvorice ministara “s posebnim potrebama”. 

Naime, članovima Vlade kojima je prebivalište udaljenije od 50 kilometara od Zagreba na raspolaganju su bile dvije opcije. Prva je najam stana u državnoj zgradi, za koji se cijena kreće od 795 do 1480 kuna, ovisno o kvadraturi i adresi. Taj iznos, plus režije, plaćaju ministri. Druga opcija je najam privatnog stana koji si sami nađu, a za koji oni, uz režijske troškove, plaćaju pet kuna po kvadratu. Tako, naime, prođu jeftinije nego da su odabrali državni stan. 

Uz Orepića, za ovu su se opciju odlučili još mostovac Tomislav Panenić te HDZ-ovci Anton Kliman i Oleg Butković.
Panenićev stan u Trnju drugi je najskuplji. No od 3800 kuna, on će mjesečno izdvajati 310 kuna. Plus režije.

Kliman je odabrao stan od 51 kvadrata na Trešnjevci, a Butković 95 kvadrata na Medveščaku. No on napominje kako se ograničio na 2500 kuna.

- Uzeo sam nešto veći stan kako bi mi vikendom mogla doći obitelj, rekao nam je ministar prometa Oleg Butković.

I njegov stranački kolega Antun Kliman unajmio je stan od 2500 kuna. 

- Prije nego što sam izabran za ministra bio sam saborski zastupnik i tada sam unajmio stan unutar okvira dopuštenih za saborske zastupnike. Kad sam postao ministar, bilo mi je glupo vlasnicima stana otkazivati najam stana. Zato sam ostao ovdje - rekao nam je ministar turizma. 

Goran Jakus/PIXSELL

Petero ministara ipak je uzelo državne stanove

Pored ove četvorice, još je pet ministara unajmilo stanove u Zagrebu. No oni su se ipak odlučili za državne. Među njima, najskromniji je bio ministar obrazovanja Predrag Šustar. 

On je odabrao stan u jednoj od dvije državne zgrade u centru Zagreba. Zapravo, vjerojatno je riječ o garsonijeri s obzirom na to da se radi o svega 32 kvadrata. Apsurdno je da će Šustar za taj stan izdvajati više nego li će Vlaho Orepić za onaj skupi na Trešnjevci ili Oleg Butković za onaj veliki na Medveščaku.

Naime, Šustar će za garsonijeru mjesečno u državni proračun uplaćivati 795 kuna. Ipak, za pretpostaviti je da će njegovi režijski troškovi biti manji nego ovoj dvojici ministara.

Ministar graditeljstva: Treba biti skroman

I ministar graditeljstva Lovro Kuščević (HDZ) ispočetka je živio u garsonijeri, ali se zatim preselio u jednosoban stan. Oba su u državnoj zgradi u centru. 

- Ovaj prvi nije imao sobu, dok novi ima sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. Tražio sam zamjenu kako bi mi ipak povremeno mogli doći supruga i djeca - rekao nam je. 

Dodao je kako treba biti skroman pri odabiru stana. 

- Došli smo ovdje raditi. Ja odlazim na posao ujutro u 7.30 sati, a vraćam se oko 23. Čak mi ni kuhinja ne treba. Bitno mi je da imam gdje prespavati - kaže Kuščević, koji će državi plaćati mjesečnu stanarinu od 1150 kuna, baš kao čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Njegov privremeni stan u centru ima 66 kvadrata. 

Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje se, za razliku od svojih kolega Orepića i Panenića, pokazao prilično skromnim. Odabrao je državni stan, ali ne u zgradama u Palmotićevoj i Ilici, već na nekoj trećoj adresi. On će plaćati svega 245 kuna, plus režije - kao i ostali. 

Osim ministara, u službene stanove smješteno je još četvero pomoćnika. Dok ih je troje odabralo državne stanove od po 30-ak kvadrata, pomoćnik ministra prometa Mario Madunić, visokopozicioniran u stranci HSP AS, odlučio se za privatan najam. Tako će stan od 53 kvadrata, sukladno formuli pet kuna za kvadrat, plaćati 267 kuna. Preostali iznos do 4200 kuna, koliko stoji najam toga stana u Novom Zagrebu, snosit će građani. Dakle, za stan pomoćnika Madunića iz proračuna će se mjesečno izdvajati 3933 kune. Zahtjev za službenim stanovima dosad je podnijelo još 14 pomoćnika, ali tek treba vidjeti hoće li njihovi privremeni stanovi biti državni ili privatni i kolika će biti cijena najma. 

Državni stan stoji od 795 do 1480 kn

Dio članova Vlade prihvatio je stanove u državnim zgradama u Ilici i Palmotićevoj. Ovisno o kvadraturi, oni stoje od 795 do 1480 kuna.     

Svi moraju plaćati režijske troškove

Bez obzira na to jesu li za privremeni život u Zagrebu odabrali državni ili privatan stan, ministri, kao i njihovi zamjenici i pomoćnici, sami moraju plaćati režije.     

Bauk je plaćao 320 kn za 64 kvadrata

Arsen Bauk godinama živi u stanu od 64 kvadrata. Kao zastupniku država mu plaća svih 2500 kuna najma, a i 500 kuna režija. Dok je bio ministar morao je izdvojiti 320 kuna za stanarinu, a režije je u potpunosti plaćao sam.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 421
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag