Ovi su Hrvati sreću pronašli u Irskoj: Nikad se nećemo vratiti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 990

Ovi su Hrvati sreću pronašli u Irskoj: Nikad se nećemo vratiti

Ovi su Hrvati sreću pronašli u Irskoj: Nikad se nećemo vratiti
6

Marija Obšivač s dečkom zadnjih godinu dana živi u Dublinu. Kaže da je standard neusporediv s onim u Hrvatskoj. Zadovoljan je i Tihomir koji je posao našao nakon samo četiri dana

VIDEO

Slavonka Marija Obšivač (26) s dečkom Josipom Špoljarićem iz Plitvica posljednjih godinu i mjesec dana živi i radi u Dublinu. Kako nam je rekla u Irsku je otputovala nakon sestre koja je ondje pronašla posao. No Mariji i Josipu to nije prvo radno iskustvo s inozemstvom.

– Završila sam fakultet u Opatiji i radim u struci. Dosad smo već radili po četiri mjeseca u SAD-u i pet mjeseci u Dubaiju. Evo u Irskoj sam godinu dana na istom radnom mjestu na recepciji hotela s četiri zvjezdice, ali upravo prelazim u drugi hotel jer sam dobila bolju ponudu – rekla nam je Marija.

Kaže kako je standard u Irskoj neusporedivo bolji od onoga u Hrvatskoj te da se puno novca može staviti na stranu.

– Jedini minus života ovdje su skupe stanarine, ali uz dvije plaće niti to nije problem – ističe Marija.

Zadovoljna životom u Irskoj, ali želi se vratiti kući

Iako je zadovoljna životom u inozemstvu priznaje da joj je želja vratiti se u Hrvatsku jer, kako kaže, dosad nije dala priliku radu u domovini. I njoj i Josipu želja je biti bliže obitelji jer su u posljednjih godinu dana samo dva puta bili u Marijinom rodnom Donjem Miholjcu. Od negativnih strana života u Dublinu oboje ističu vrijeme dok su prednosti dobre plaće koje su u hotelijerstvu kao i u većini poslova na tjednoj bazi.

– Možete raditi i više od 40 sati tjedno i sve će vam biti plaćeno. Sviđa nam se što se ovdje cijeni trud pa se brzo napreduje. Traži se samo dobro znanje engleskog i želja za radom – povjerio nam je ovaj mladi par.

Oboje kažu da u sličnim poslovima u Hrvatskoj ima potpuno nelogičnih stvari s kojima se nisu susreli nigdje u inozemstvu.

– Smeta mi što kod nas u domovini svi hoteli u startu traže znanje tri strana jezika dok to nismo doživjeli niti u Americi, niti u Dubaiju, a još manje u Dublinu. S druge strane nevjerojatno mi je da se u cijeloj Hrvatskoj trenutačno nudi samo pet poslova na recepciji hotela dok ih je samo u Dublinu svakog dana stotine – iznio je svoje viđenje Marijin dečko Josip.

Unatoč tome, Marija vjeruje da će se vratiti u Hrvatsku i pronaći dobre poslove.

– Sutra bih potpisala da se vratim i radim na Jadranu pa i za manje novca, ali da znam da će mi to biti uredno plaćeno – zaključila je.

Tihomir: Svaki dan je nova avantura

Tihomir Mrazek (32) u glavni grad Irske preselio se prije dva mjeseca iz Zagreba. Kaže nam da je Dublin odabrao jer su u njemu najveće ponude poslova, a trenutačno radi u jednom od većih skladišta gdje priprema robu za velike trgovačke lance. Ističe da je i u tako kratkom roku shvatio kako je donio dobru odluku kad je napustio posao video montažera i Lijepu našu zamijenio Irskom.

– Ovdje mi je svaki dan nova avantura. Nastojim što prije urediti život kako sam ga zamislio, a iz Hrvatske mi jedino nedostaju obitelj i prijatelji. Ništa više – ispričao nam je Mrazek.

Otkrio nam je i kako ga odlazak na odmor u domovinu ne zanima te da će o tome razmišljati tek na ljeto sljedeće godine.

– Ovdje su mi primanja četiri puta veća nego što su bila u Hrvatskoj. Ako se vodim samo po tome ne vidim smisao uopće pomišljati na povratak. Budućnost vidim ovdje i vjerujem da ću puno lakše ostvariti neke stvari koje kod kuće vjerojatno nikad ne bih mogao – kaže nam u razgovoru u centru Dublina.

Prvi posao dobio nakon samo četiri dana

Najviše se iznenadio što je prvi posao u Irskoj dobio već četvrtog dana boravka u Dublinu, a drugi već nakon dva tjedna.

– Onaj tko želi raditi ne bi trebao imati problema s pronalaskom posla. Ponuda je raznolika – zaključuje svoju priču Tihomir.

Vjeko: Ne isplati se vraćati u Hrvatsku

I Požežanin Vjeko Beretz (30) Hrvatsku je zamijenio Irskom gdje je doputovao nakon što je godinu dana radio u Njemačkoj. S djevojkom se trenutačno nalazi u gradiću Drogheda gdje su iznajmili kuću i oboje rade stalne poslove s punom satnicom.

– Godina dana nam je proletjela. Prelijepo nam je. Nikad se nećemo vratiti u Hrvatsku jer se ne isplati. Eventualno možemo doći na godišnji – kratko nam kaže Beretz.

Otkrio nam je kako je u godinu dana promijenio četiri posla te da je upravo to jedna od najvećih prednosti života u Irskoj.

– Čovjek ne pada u depresiju ako da ili dobije otkaz. Poslova je puno i već sljedeći dan možete početi raditi na drugom mjestu – objašnjava Beretz.

Kaže nam da trenutačno radi u trgovini te surađuje s jednom lokalnom radijskom postajom u Droghedi.

Mogu se zaraditi lijepi novci za uživanje. Sve vam je plaćeno onoliko koliko ste radili i na vrijeme. Irska pruža sve što je potrebno za lagodan život – ističe u razgovoru.

Iako je zaposlen sve više razmišlja i o pokretanju vlastitog posla. Posebno su ga oduševili Irci za koje ima samo riječi hvale. Uvjerava nas da su prijateljski raspoloženi i simpatični. Beretz vjeruje da su takvi jer ih politika niti malo ne opterećuje te ne moraju razmišljati hoće li na kraju mjeseca imati dovoljno novca za platiti režije.

U posljednje dvije godine koliko je u inozemstvu, prvo u Njemačkoj te sad u Irskoj, još nije bio u rodnoj Požegi, ali bi uskoro trebao obići obitelj i prijatelje.

'Dočekat ćemo ovdje starost'

– Najbolje mi je što unatoč poslu imam hrpu slobodnog vremena pa sad skupljam ekipu za metal bend jer taj glazbeni žanr volim od malih nogu – kaže.

Otkrio nam je i kako zajedno s djevojkom svakog tjedna zaradi do 7000 kuna.

Ova Irska je čudo. Vidim svoj posao kako cvate ovdje u budućnosti i definitivno ostajemo ovdje živjeti i dočekati starost. Želim da mi se djeca ovdje rode i da se ne opterećuju glupostima kojima se opterećuje prosječan Hrvat u domovini – zaključio je Požežanin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 990

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre