Obavijesti

News

Komentari 284

Otkačeni kardinali: Vole oružje, voze avione, a pobačaj im je ok

Otkačeni kardinali: Vole oružje, voze avione, a pobačaj im je ok
11

George Pell (71) iz Australije trebao je biti nogometaš, Domenica Calcagna (70) iz Italije zovu "Kardinal Rambo", Franc Rode iz Slovenije je išao na test očinstva...

VIDEO

Isaac Cleemis Kardinal Thottunkal (53) iz Indije nosi turban. On je poglavar Sido-malakara katoličke crkve. Riječ je o kršćanima koji su se u 17. stoljeću odvojili od Katoličke crkve da bi se 1930. godine opet spojili. Ta crkva ima 430.000 sljedbenika u cijelom svijetu. Većina ih je u Indiji, ali ih ima i u SAD-u i u Njemačkoj. S 53 godine najmlađi je kardinal na svijetu.  

Profesionalno je igrao košarku

Juan Luis Cipriani Thorne (69) iz Perua je studirao strojarstvo, a radio je kao inženjer te je igrao profesionalno košarku. Bio je toliko dobar da je 1960.-ih igrao za nacionalnu momčad Perua te s njima 1969. osvojio prvenstvo Južne Amerike. I danas ponekad zaigra.

Ima Facebook i Twitter, ali je protiv kondoma

Luis Antonio Tagle (55) s Filipina, koristi društvene mreže poput Twittera i Facebooka. No iako u nekim stvarima ima moderne nazore, u svojoj zemlji se bori protiv zdravstvenog odgoja u školama i upotrebe kondoma iako prosječna obitelj na Filipinima ima osam do deset djece koje jedva može prehraniti.

Radio je u tvornici

Severino Poletto (79) iz Italije je između 1965. i 1980. radio u tvornici. U svojim propovijedima se zalaže za prava radnika. Kada je prije nekoliko godina Fiat najavio masovna otpuštanja, tražio je u svojim propovijedima talijansku Vladu da se umiješa i to spriječi.

Podupire pobačaje u nekim slučajevima

Rubén Salazar Gómez (70) je iz Kolumbije. Vlada Kolumbije je 2012. odlučila legalizirati pobačaje u iznimnim slučajevima: ako je život majke u opasnosti, ako fetus ima deformacije zbog kojih bi život kasnije bio nemoguć te ako je žena silovana. Gomez je to podupro no onda ga je Vatikan "pozvao na red" pa je izjavio kako je pobačaj odvratan prijestup, kažnjiv i nije prihvatljiv ni u kom slučaju". 

Morao na test očinstva

Franc Rode (78) je slovenski kardinal. Njega je Nijemac Peter Stelzer 2012. godine pozvao na test očinstva. Rode je na kraju pristao te je test bio negativan. Rode je rekao da ga kleveću i najavio tužbe protiv novinara koji su pisali da je on otac Petera Stelzera. 

"Kardinal Rambo" ima zbirku oružja

Domenico Calcagno (70) iz Italije ima zbirku oružja. On taj hobi, koji je pomalo neobičan za svećenike, naziva "bezopasnom strašću za skupljanjem stvari". U Vatikanu svi znaju za njegovu neobičnu zbirku. "Kardinal Rambo", kako ga zovu talijanski mediji, kaže kako iz oružja više ne smije pucati no uživa u tome da ga čisti i uređuje.

Strastveni letač

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga (70) iz Hondurasa je predsjednik međunarodnog Caritasa. Od djetinjstva voli letenje i ima dozvolu za pilota te je izradio više od 300 maketa zrakoplova. Engleski je naučio iz knjiga o letenju i avionima. Voli putovati u cockpitu, no to neće moći ako ga izaberu za Papu jer je previše opasno. Onda će se morati posvetiti svojem drugom hobiju, glazbi. Ovaj kardinal naime svira saksofon i glasovir.

U zdravom tijelu, zdrav duh

George Pell (71) iz Australije, u 1950.-tima je bio zvijezda australskog nogometa. Već je trebao potpisati i ugovor za australsku profesionalnu ligu , ali je oklijevao i na kraju odlučio život posvetiti Bogu. No i dan danas pazi na svoj stas te vježba. Kada ga je profesor teologije s Novog Zelanda zatekao kako trenira plivanje, Pell ga je ponosno upitao; "No, što vi mislite, koliko sam ja star?". Teolog se šalio da ima 65 iako je Pell tada imao 63 godine. Kardinal se uvrijedio...

Komunisti mu nisu dali da bude svećenik

Dominiku Duki (69) iz Češke je otpočetka bilo jasno da će se posvetiti Bogu i Crkvi. No to je nekada u njegovoj domovini bilo zabranjeno. Komunisti su ga prisilili da radi kao bravar. Tek su mu 1965. dozvolili da studira teologiju. Zaredio se 1972. no nije mogao biti dušebrižnik. No on je to ipak radio pa je završio u zatvoru na 15 mjeseci. I u zatvoru je potajno služio mise. Kada je izašao iz zatvora radio je neko vrijeme u Škodi, a tek onda je dobio dopuštenje slobodno služiti kao svećenik.

Ima 80 godina, a ipak je u konklavi

Walter Kasper (80) iz Njemačke najstariji je kardinal na konklavi. Iako je pravilo takvo da na konklavi smiju sudjelovati samo kardinali mlađi od 80 godina, Kasper je ipak ušao u konklavu. Naime 80 godina je navršio 5. ožujka odnosno nekoliko dana nakon što je počelo razdoblje "Prazne Stolice". Da je navršio 80 prije početka tog razdoblja ne bi smio sudjelovati na konklavi, piše Berliner Kurier.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 284
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.