Obavijesti

News

Komentari 65

"Ovo je jak udar, ali nećemo jesen dočekati na koljenima"

"Ovo je jak udar, ali nećemo jesen dočekati na koljenima"
1

Reagirali smo, prepoznali problem. Dobro je da smo se postavili od samog početka. U ranijoj krizi smo bili šest godina u recesiji. Ja se nadam da toga sada neće biti. Društvo je svjesno toga, kaže Marić

VIDEO

Gost RTL-a Danas bio je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje je li ova situacija bacila u vjetar plan hrvatske Vlade da kontinuirano smanjuje deficit, ali i vanjski dug, Marić je rekao:

- Ne, nije, ovo je jednokratan, ali vrlo jak udar i on će uzrokovat i pad BDP-a, porast javnog duga i deficita. Ali, mi mislimo da će sljedeća godina biti bolja. Specifičnost ovog udara je simetričnost ta dva udara. Nema zemlje koja neće biti pod utjecajem. Važno je koliko ćemo se brzo oporaviti - kazao je Marić.

POGLEDAJTE VIDEO Zašto Hrvatska ne provodi reforme

Pokretanje videa...

02:16

Zašto rebalansom zadržavamo iste rashode ako su nam prihodi pali i trebamo li zaduživanje?

- Zato što je to ključna poruka. Ovo je poruka Vlade da i u ovim okolnostima možemo voditi odgovornu fiskalnu politiku. Svi su očekivali totalno raspuštanje, ali odgovorno se odnosimo prema poreznim obveznicima. Izbori, kada god oni bili, najvažnije je da fiskalnu politiku odgovorno vodimo - rekao je.

Je li pad BDP-a od 9.4 optimizam? Prema prognozama Europske komije – jedan je to od najvećih padova...?

- To je realno. I Komisija i mi i MMF, svi smo negdje tu, što je dobro. To je suočavanje sa stvarnošću. Postoje rizici da se ta projekcija ostvari u lošijem smislu, ali postoje i da bude bolja - smatra ministar financija.

Sindikati su složni: 'Mariću, ne damo ti ni kune od svoje plaće'
Sindikati su složni: 'Mariću, ne damo ti ni kune od svoje plaće'

Sindikati odbijaju prijedloge vladajućih, dakle ne mogu im nuditi rast plaća. Kakva rezanja se planiraju i što ako sindikati ne popuste? 

- Mislim da su sindikati ostali ugodno iznenađeni prijedlogom. Nije bio prijedlog smanjivanja plaća, nego da se stopiraju povećanja plaća. Smatramo da je to više nego korektan prijedlog. Ja ne bih sada vjerovanja i nadanja djelio, mislim da će sindikati održati jedinstvo. Za mene je više nego očekivano da će ga odbiti - istaknuo je Marić.

Očekuje li prosvjede ili nemire?

- Ne vidim zašto bi ih bilo. S današnjim danom povećanje plaća u četiri godine je više od četiri posto. Napravili smo jako puno po pitanju honoriranja rada. Sada se opet pokazuje koliko su važne državne i javne službe. Više su nego potrebne. Vrlo je važna i država i njeno funkcioniranje - tvrdi.

Porezni prihodi u travnju su manji 43 posto u odnosu na lanjski travanj, koliko su ukupno manji prihodi? Što se očekuje u svibnju?

- Što se tiče ukupnih brojki, očekujemo 23 milijarde kuna manje nego što smo planirali. Petine prihoda nema. Imali smo više povrata nego prihoda. Već smo puno prije najavljivali, svibanj bi mogao biti najizazovniji. Zasad je rano reći, pokazatelji su zasad u redu, vidjet ćemo sve krajem mjeseca - kazao je.

EU nas je i prije upozorila: Bez reformi ćete još više zaostati
EU nas je i prije upozorila: Bez reformi ćete još više zaostati

Pad doprinosa je 20 posto. Koliko manjku pridonose firme koje uplaćuju po samo nekoliko kuna ili lipa i kako je moguće da su to zdravi poslovni subjekti koji danas koriste mjere za radnike?

- Ja ih ne bi smatrao na taj način. Imamo mehanizme i kontrole i doskočili smo tome. Mi nećemo nauštrb dobrih i pravih poduzetnika zaustaviti tu mjeru. Paralelno s mjerama, uuparene su evidencije, iz njih će izaći određeni nalazi, i ako bude nelogičnosti, onda ćemo reagirati. Koliko god anomalija bilo, njih treba ukatzati i sankcionirati", tvrdi Marić.

Na pitanje hoćemo li jesen dočekati na koljenima, Marić kaže:

- Nećemo jesen dočekati na koljenima. Reagirali smo, prepoznali problem. Dobro je da smo se postavili od samog početka. U ranijoj krizi smo bili šest godina u recesiji. Ja se nadam da toga sada neće biti. Društvo je svjesno toga - rekao je na kraju Zdravko Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.