Obavijesti

News

Komentari 309

Sindikati su složni: 'Mariću, ne damo ti ni kune od svoje plaće'

Sindikati su složni: 'Mariću, ne damo ti ni kune od svoje plaće'
2

Ministra financija Zdravka Marića čekaju teški pregovori sa sindikatima. Vlada je predložila odgodu obećanog povećanja osnovice plaća, kao i ukidanje božićnice, regresa i jubilarnih nagrada - sindikati su to odbili

VIDEO

Prvi pokušaj uštede preko zaposlenih u javnom i državnom sektoru nije uspio. Sindikalisti su ministrima Josipu Aladroviću, Zdravku Mariću i Tomislavu Ćoriću rekli: “Ne, neće ići”.

POGLEDAJTE VIDEO Zašto Andrej Plenković ne želi provesti reforme

Pokretanje videa...

02:07

Vlada je iznijela prijedlog o odgodi obećanog povećanja osnovice plaće u lipnju i listopadu po dva posto, kao i ukidanje božićnice, regresa i jubilarnih nagrada.

Plan im nije prošao. Čelnici sindikata prijedlog će dati na očitovanje svojim članovima, ali sigurni su da će ih odbiti.

EU nas je i prije upozorila: Bez reformi ćete još više zaostati
EU nas je i prije upozorila: Bez reformi ćete još više zaostati

- Sindikat policije ne pristaje ni na jedan prijedlog. Policijski službenici, carinici, pravosudni policajci i vatrogasci uvijek su na prvoj crti. Dok je bila panika, onda smo bili dobri, a sad nam se hoće rezati plaće. Ne tražimo nikakve povišice koje dobivaju u drugim državama koje čak ni nisu članice EU, samo tražimo da Vlada ispoštuje ono što smo već potpisali u kolektivnom ugovoru - poručio je Dubravko Jagić iz Sindikata policije naglasivši kako je uskraćivanje materijalnih prava u ovom trenutku vrlo neodgovorno i neozbiljno od Vlade.

- Plaće se ne smiju smanjivati. Smatram da je sramotno što je Vladi uopće palo na pamet da donese odluku da se smanjuju bilo kakva materijalna prava državnih namještenika i službenika.

Zagreb: Sastanak užeg kabineta Vlade RH održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Sindikati: To je neprihvatljivo

Nakon štrajka koji je trajao 36 dana, u kojemu su dobili na kraju ono što im je Vlada ponudila, a to je upravo povećanje osnovice plaće po dva posto u tri navrata, sindikati u obrazovnom sustavu su bijesni.

- Stav svih sindikata je da je ovo, naravno, neprihvatljivo - poručio je Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

Ministar rada Josip Aladrović kaže da se tu ne radi o smanjivanju plaća.

- Ono što smo sad ponudili sindikatima ne podrazumijeva smanjenje plaća, nego isključenje povećanja plaća u idućem vremenu - istaknuo je ministar Aladrović.

- Nije u redu da pojedini zaposlenici u zdravstvu imaju 3500 kuna, a da oni koji ne rade dobivaju 4000 kuna. Mislim da bi i te radnike koji rade za 3500 kuna trebalo minimalno nagraditi s razlikom do 4000 kuna, kaže Stjepan Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata u zdravstvu.

Što je s božićnicama, regresom i dogovorenog povećanja plaća?
Što je s božićnicama, regresom i dogovorenog povećanja plaća?

Ribić: Odnos prema javnom sektoru je maćehinski

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata poručio je kako Vlada na sastanku nije imala nijedan relevantan argument da bi ovo napravila.

- Dobit od ovoga što oni sad predlažu je tek oko milijardu kuna, to je sedamdesetina onoga što će se država zadužiti. Odnos prema javnom sektoru je maćehinski - kaže Ribič.

Iz Vlade kažu da je njihov prijedlog korektan.

- Prijedlog je da nema smanjenja plaća, međutim, očekivana povećanja plaća koja smo dogovarali u trenutku kad nije bilo moguće predvidjeti krizu prouzročenu pandemijom stavili smo do 31. prosinca u suspenziju. S obzirom na sve ono što se događa u pogledu pandemije i u kontekstu javnih financija, smatramo da to u ovom trenutku nije oportuno. Svi se možemo složiti da su svi ekonomski pokazatelji i projekcije pada BDP-a takvi da moramo raditi uštede na svim pozicijama - kaže Aladrović. 

Zagreb: Čelnici obrazovnih sindikata dolaze u Ministarstvo rada na pregovore

'Državni i javni sektor moraju se prilagoditi krizi'

Ekonomski analitičari Damir Novotny i Petar Vušković kažu kako se i državni i javni sektor moraju prilagoditi ovoj krizi.

- Uskoro prelazimo brojku od 160.000 nezaposlenih, u travnju je bilježeno i do 1000 otpuštanja dnevno. U tom kontekstu iluzorno je očekivati povećanje plaća u javnom sektoru, pa samim time ni zahtjev sindikata nije objektivan. Treba pričekati bolja vremena - poručuje Vušković dodajući kako bi Vlada trebala postupno otpuštati barem 20 posto viška zaposlenih u javnom sektoru koji se bave raznim nepotrebnim birokratskim poslovima i stvaraju prepreke da ekonomija bude konkurentnija.

Vušković je dao i prijedlog gdje se može uštedjeti.

'Plaće se ne smiju dirati. Ovaj Vladin prijedlog je sramotan'
'Plaće se ne smiju dirati. Ovaj Vladin prijedlog je sramotan'

- Uštede u ekonomiji se mogu pronaći na strani povlaštenih mirovina (četiri milijarde kuna), zatim materijalni rashodi (tri milijarde kuna), koji se odnose na debirokratizaciju i papirologiju, energetsku učinkovitost i smanjenje opsega javne nabave, zatim Crkva i udruge (milijarda kuna), zatim subvencije (milijarda kuna) koje treba ukinuti gubitašima i javnim poduzećima koje treba privatizirati - ističe.

Novotny je za selektivan pristup smanjenja ukupnih troškova u javnom i državnom sektoru.

- Sad je pravi trenutak za selektivan pristup i nagrađivanje onih koji obavljaju vitalne funkcije. Ali ima jako puno radnih mjesta koja se mogu digitalizirati, a time se povećava efikasnost javnog sektora i smanjuje broj radnih mjesta.

Prijedlog Vlade nema smisla

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kaže kako prijedlog Vlade nema smisla.

- Mnogi poslodavci su dobili sredstva od Vlade i sad bi spremačica u školi, koja nikad neće doseći plaću od 4000 kuna, trebala biti solidarna s onim kojemu Vlada daje 4000 kuna.

Aladrović: Povećanje plaća u ovakvoj kriznoj situaciji zaista nije realno

Predviđen je deficit od 25 milijardi kuna i da će BDP pasti za 9,4 posto pa su svi resori u Vladi dobili naputak da nađu načine za uštede.

- Do sada nismo ulazili u materijalna prava, ali to će biti nužno - kaže ministar rada Josip Aladrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 309
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke