Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo je najdugovječnija srednja škola u Hrvatskoj

Ovo je najdugovječnija srednja škola u Hrvatskoj
15

Iz škole su izašli brojni turistički i ugostiteljski djelatnici koji danas rade u eminentnim stranim i domaćim turističkim djelatnostima. Učilište jako puno radi i na odrazovanju odraslih

VIDEO

Znate li koja je najstarija srednja škola u Hrvatskoj? To je Ugostiteljsko - turističko učilište u Zagrebu koje je najstarija i najveća srednja škola, s trogodišnjim ugostiteljskim i četverogodišnjim turističkim programom. Ondje je u petak  održana smotra učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola  s ciljem promicanja zdrave funkcionalne hrane. Ovogodišnja teme ARONIA CUP-a bila je top 5 namirnica za zdrav život - kruška, vrganji, bundeva, kesten i kukuruz. Svaka škola iz RH prezentirala je jela na zadanu temu te poslije predavanja i raznih radionica degustirala su se pripremljena jela u restoranu Stara zagrebačka škola.

Ugostiteljsko-turističko učilište prava je takva škola koja svoju stogodišnju tradiciju baštini prema uzoru na bečke i praške strukovne škole. Iz nje su izašli brojni turistički i ugostiteljski djelatnici koji danas rade u eminentnim stranim i domaćim turističkim djelatnostima. U ovoj školskoj godini obrazuje se 665 učenika u 33 razreda. Školuju se za zanimanje: kuhar, konobar, slastičar te turističko - hotelijerski komercijalist. Osim školovanja učenika, učilište ima i program obrazovanja odraslih u trogodišnjem zanimanju - kuhar, konobar, slastičar te program prekvalifikacije i usavršavanja u zanimanju: turističko - hotelijerski komercijalist.

-  Obrazovanje odraslih u našoj školi temeljeno je na viziji cjeloživotnog učenja bilo da govorimo o stjecanju srednje stručne spreme, prekvalifikaciji, osposobljavanju i usavršavanju za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu (konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist). Učilište u suradnji s Obrtničkim učilištem i s poslodavcima iz realnog sektora – Živi bar, Pekarski obrt Dinara i EUROGLOBALE- radi na provedbi projekta OPUS – Obrazovanjem do posla u sektoru turizma i ugostiteljstva –  u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. U sklopu toga će se ranjive skupine osposobljavati za tražena zanimanja i sve će biti financirano sredstvima EU. Prijave počinju u ožujku 2019. -  kaže ravnatelj Mladen Smodlaka.

Praktična nastava učenika izvodi se u školskim restoranima "Stara zagrebačka škola" i "Frankopan", kao i u hotelima, restoranima i  ugostiteljskim objektima. 

jecam

- Ugostiteljsko – turističko učilište ima suradnju s preko 100 ugostiteljskih objekata na području grada Zagreba i na Jadranskoj obali. Poslodavci sve više nude stipendije za učenike tako da se u našoj školi svake godine povećava interes za ova zanimanja. Stipendije se kreću oko 1200 kuna mjesečno, a učenici nakon završene škole ovisno o ugovoru moraju 12 mjeseci odraditi za poslodavca - naglašava ravnatelj napominjući i da je učilište nositelj razvoja i mjesto odvijanja mnogih aktivnosti u području odgoja i obrazovanja učenika u ugostiteljsko - turističkoj djelatnosti.

- U Učilištu se održavaju stručni ispiti za nastavnike iz područja ugostiteljstva i turizma u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - napominje Mladen Smodlaka. No, to nije sve.  Učilište je član Udruženja međunarodnih EKO škola, europskog i međunarodnog udruženja ugostiteljsko - turističkih škola "AEHTA". Vrijedni učenici svake godine sudjeluju na međunarodnom natjecanju učenika Ugostiteljsko - turističkih škola "Gastro" gdje postižu izuzetne rezultate. Osim toga,  škola se uključila u program Erasmus+, projekt pod nazivom GO2FRA koji bi  učenicima omogućio upoznavanje s različitim kuhinjama i kulturama u EU. Uskoro putuju u Francusku gdje ostaju dva tjedna. U tijeku je natječaj za četiri kuhara i konobara te tri slastičara koji uče francuski jezik i htjeli bi se uključiti u projekt. Prijave se primaju do 20. studenog 2018.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!