Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

'Ovo je vjerski, hodočasnički film iz kojeg pršti nada i vjera'

Dokumentarac 'Gospa od utočišta' je film o marijanskom svetištu u Aljmašu. On prikazuje kako je jedan kip Gospe vjernicima u ratu najavljivao slobodu i povratak

Foto: udruga Ante Starčević
7 komentara

U velikoj kongresnoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku održat će se premijera filma „Gospa od utočišta“, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića. To je dokumentarac koji je na nedavno završenom osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film „Gospa od utočišta“, nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i nagradom za najbolju glazbu.

Foto: udruga Ante Starčević

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravljeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. 

ALJMASGM1 | Autor: GOJKO MITIÆ Foto: GOJKO MITIÆ

Stradanje Slavonaca i Gospe Aljmaške

- U obrazloženju žirija za film „Gospa od utočišta“, redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa - kazao nam je Antun Ivanković predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, incijator cijelog projekta.

Foto: udruga Ante Starčević

Prije sedam godina, istaknuo je Ivanković, mala jurišna postrojba domaćih filmaša predvođenih redateljem Srđanom Segarićem na njegov poziv krenula je u filmsku avanturu zvanu – nezavisni dokumentarni film.  Film je rađen u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Tijekom njegova nastajanja film su financijski podržali: Osječko-baranjska županija, Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije - Aljmaš i Grad Osijek.Ulaz na premijeru je besplatan.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message