Obavijesti

News

Komentari 160

'Ovo je zadnji kredit, tko nakon tog ne opstane, ide likvidacija'

'Ovo je zadnji kredit, tko nakon tog ne opstane, ide likvidacija'
1

Agrokoru je odobren novi kredit u iznosu od 480 milijuna eura. Na njega je kao robni kredit odobreno još 50 milijuna te je ukupan financijski aranžman težak 530 milijuna eura

VIDEO

Danas smo imali Vjerovničko vijeće na kojem smo dobili odobrenje za otpust ugovora o novom financijskom aranžmanu u iznosu od 480 milijuna eura. Ono što je važno naglasiti, na ovih 480 još je odobreno 50 milijuna eura kao robni kredit koji će upisivati dobavljači, rekao je novinarima izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak o stanju u Agrokoru i novom kreditu Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata Video on 8. lipnja 2017

- Ukupni iznos cijelog kreditnog aranžmana je 530 milijuna eura, odnosno ako uzmemo onaj omjer jedan za jedan, ukupni iznos je milijardu i 60 milijuna eura - dodao je Ramljak te naglasio da je taj kreditni iznos koji će ova grupacija podignuti u ovakvom obliku. 

- Mislim da je to zadnji kredit koji će kompanija dobiti za normaliziranje svog poslovanja. Ako kompanija ni nakon ovoga financiranja ne bude imala mogućnost da sama opstane na tržištu morat će nakon toga ići u likvidaciju - kazao je Ramljak.

- Sada predstoji vrijeme restrukturiranja, doba oko nagodbe s vjerovnicima. Ulazimo u mirnu fazu u kojoj ćemo prije svega isplatiti svoje dobavljače i privesti restrukturiranje kraju - dodao je Vladin povjerenik.

Očekuje se da će prvi iznos sredstava od 100 milijuna eura sjesti početkom sljedećeg tjedna i bit će upotrebljen za financiranje zaliha, pripremu sezona, plaćanje zakašnjelih rokova koje koncern ima prema dobavljačima od 10. travnja. Od 480 milijuna eura 150 milijuna eura će biti isplaćeno dobavljačima za stari dug, odnosno onaj koji je nastao prije 10. travnja. 

Od tih 150 milijuna, 30 milijuna predviđeno je za male poljoprivrednike i obrtnike. Njih bi se trebalo isplatiti u punom iznosu, a s drugima se još trebaju dogovoriti kriteriji.

- Oko 160 milijuna eura ide u pripremanje zaliha za sezonu, 80 milijuna eura će ostati na računu i to ćemo povući nekad u rujnu ili listopadu, ako nam budu trebali - kazao je Ramljak.

Kredit je na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto.

Na upit novinara što je jamstvo za novi kredit odgovorio je da je to sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije zavođena, te je dodao kako je pitanje hoće li kompanija uspjeti vratiti milijardu i 60 milijuna eura u 15 mjeseci pitanje toga vjeruju li kreditori da imovina ima toliku vrijednost, a s obzirom na novi kredit, očito je da vjeruju.

Sberbank tvrdi da ovo sve nije u skladu s lex Agrokorom, a u međuvremenu njihova tužba na Trgovačkom sudu je odbijena. Sberbank je tražio da se Agrokoru privremeno zabrani ugovaranje kredita uz tzv. roll up model. Ramljak pak kaže kako je sve u skladu s lex Agrokorom.

- Ne znam što će biti za 15 mjeseci. Možda će biti tužbi, možda neće. Ne znam zašto smo opterećeni toliko time - kazao je Ante Ramljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.