Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
98 komentara

Novi kazneni suci: Brzo vozio i muljao, sad ulazi na moćni sud

Imenovanje sudaca moglo bi izazvati nove probleme u postojećim postupcima, poput onih Branimiru Glavašu, jer će možda suđenja morati ponavljati...

Foto: PIXSELL
98 komentara

Imenovano je 11 sudaca Visokoga kaznenog suda, koji bi trebao početi raditi od 1. siječnja, ali struka dvoji hoće li taj sud postići svoj cilj: skratiti rokove do pravomoćnosti presude i ujednačiti sudsku praksu.

Osim toga, imenovanje sudaca moglo bi izazvati nove probleme u postojećim postupcima, poput onih Branimiru Glavašu, jer će možda suđenja morati ponavljati.

Državno sudbeno vijeće jučer je imenovalo 11 od 15 potrebnih sudaca, ali on bi ipak trebao početi raditi u krnjem sastavu. Osnivanje novog suda povjereno je Ivanu Turudiću, predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, kojeg je DSV i izabrao za jednog od sudaca. O predsjedniku će odlučiti kasnije, ali upravo Turudić ima najviše šanse voditi novi sud. Iako novi sud treba ujednačiti sudsku praksu, upravo se Turudić u jednom slučaju svoje prebrze vožnje na nju izvukao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dostavio je imena četiri osobe koje su vozili automobil policiji, pa se izvukao. Neki sudovi su oslobađali vozače, a drugi su u takvim slučajevima osuđivali. U drugom slučaju za prebrzu vožnju bili su mu krivi policajci, a za to što se nije pojavio na sudu bio mu je kriv poštar. Osim Turudića, DSV je izabrao: Marijana Bitangu, Tanju Pavelin, Sanju Katušić-Jergović, Ljiljanu Stipišić, Lanu Pető Kujundžić, Snježanu Hrupek-Šabijan, Željka Horvatovića, Tomislava Jurišu, Mariju Balenović i Sandu Janković.

IMENOVALI 11 SUDACA Objavili suce Visokog kaznenog suda, Turudić je među njima...

Veća plaća, posao u centru

Visoki kazneni sud bit će “između” županijskih sudova i Vrhovnog suda. On će razmatrati žalbe na presude županijskih sudova umjesto Vrhovnog suda, koji je pretrpan predmetima. Kad Visoki kazneni sud potvrdi presudu, ona je pravomoćna, a Vrhovni sud od sljedeće godine bavit će se izvanrednim pravnim lijekovima poput revizija presuda.

Novi sud bit će smješten u Zagrebu, u potkrovlju Županijskog suda. Suci bi trebali imati i veće plaće, ali nije objavljeno koliko će one točno iznositi. Ivan Turudić prema zadnjoj imovinskoj kartici ima plaću od 19.000 kuna mjesečno.

Sadašnji Zakon o kaznenom postupku nalaže da se suđenje mora ponoviti ako ga preuzme drugi sudac ili se promijeni član vijeća. A kako je sutkinja Tanja Pavelin otišla na Visoki kazneni sud, a sad vodi postupak u slučaju Branimira Glavaša, to znači da bi suđenje trebalo ponoviti.

Sudac Tomislav Juriša vodi postupak protiv grupe koja je odavala tajne iz policijskih istraga.

Nobilo skeptičan

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je ministar Dražen Bošnjaković najavio izmjene zakona kako se suđenja ne bi morala u takvim slučajevima ponavljati nego bi se samo pročitali iskazi svjedoka.

- Imamo problem jer ovi veliki postupci ionako već predugo traju - kaže nam.

Nije optimističan ni da će Visoki kazneni sud ispuniti cilj.

- On je nepotreban. Ako već Vrhovni sud nije stizao odlučivati, onda je njega trebalo pojačati sa šest ili devet sudaca. Ovako će za neko vrijeme i Visoki kazneni sud biti pretrpan, a Vrhovni, kad riješi svoje predmete, neće imati što raditi. Ništa se tu neće rasteretiti - smatra Nobilo. On kaže da bi veću svrhu novi sud imao da je ujednačavao praksu općinskih sudova.

Sanja Katušić-Jergović

Sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici. Bila je na četvrtome mjestu po bodovima.

Zagreb: Odr??an okrugli stol Novinarstvo pred sudom | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Lana Peto-Kujundžić

Predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Željko Horvatović

Bio vojni sudac, sad je na Županijskom sudu u Zagrebu. Ranije je osudio Glavaša.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Marija Balenović

Bila je sutkinja i predsjednica Općinskog suda u Požegi prije Županijskog suda u Sl. Brodu.

Foto: PIXSELL

Tanja Pavelin

Vodila slučaj Štandovi protiv Bandića, sudi Glavašu na Županijskom sudu u Zagrebu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ljiljana Stipišić

Sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu. Bila je na petome mjestu po bodovima.

Snježana Hrupek-Šabijan

Predsjednica varaždinskog Županijskog suda. Bila na sedmome mjestu.

Foto: PIXSELL

Tomislav Juriša

Županijski sud u Zagrebu. Vodi suđenje Vladi Rajiću i ostalima zbog odavanja tajni.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sanda Janković

Sutkinja karlovačkog Županijskog suda. Imala najmanje bodova od imenovanih sudaca.

Foto: PIXSELL

Ivan Turudić

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu veliki je zagovornik i inicijator osnivanja Visokoga kaznenog suda. Vrlo vjerojatno će on biti njegov predsjednik, ali odluka o tome još nije donesena. Najpoznatiji je po presudi Ivi Sanaderu, koja je u konačnici pala na Ustavnom sudu. Nedavno je dva puta uhvaćen u prebrzoj vožnji. Jednom je oslobođen, drugi put je platio kaznu.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Marijan Bitanga

Predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru. Imao je najveći broj bodova.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message