News

Komentari 72

Ovo su piloti koji su preživjeli pad MiG-a: Jedan je bio Ponos Hrvatske, spriječio je katastrofu

Ovo su piloti koji su preživjeli pad MiG-a: Jedan je bio Ponos Hrvatske, spriječio je katastrofu

Avion je pao nešto prije 14 sati na području Virovitičko-podravske županije, jedan od pilota sam je izašao iz šume nakon pada, a drugoga je locirao vojni helikopter

Piloti koji su se uspješno katapultirali iz MIG-a netom prije njegova pada oko 14 sati su pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan, prenosi Večernji list.

Oba pilota su ozlijeđeni, ali su stabilno i prevezeni su u bolnicu na pregled.

Riječ je o iskusnim i odlikovanim pilotima.

Ivan Lukan, pilot Eskadrile borbenih aviona odlukom tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 25. travnja 2017. godine odlikovan je medaljom 'Iznimni pothvat'. On je 15. ožujka letio MiG-om 21 iznad Brodsko-posavske županije kada mu se u jednom trenutku ugasio motor. Zahvaljujući prisebnosti, Lukan je uspio ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. zračnu bazu na Plesu. Bojnik Ivan Lukan, rodom je iz Zagreba. Školovanje je počeo 1998., a diplomirao je 2003. kao pripadnik 7. naraštaja vojnih pilota.

Pukovnik Zvonimir Milatović istu je medalju dobio 2008. godine nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila na zrakoplovu MiG-21. Njemu je odlikovanje dodijelio tadašnji predsjednik Stipe Mesić, a u obrazloženju je pisalo da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima.

Milatović je zbog toga dobio i nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine.

Dramu je Milatović imao i 2013. godine kad se u motor njegova MIG-a zaletjela ptica. Milatović je uspio prizemljiti MiG, jurio je po pisti u Velikoj Gorici te je avion na kraju uspio zaustaviti na livadi.

Lukan je 2018. godine sudjelovao na zajedničkoj vježbi s britanskim pilotima.

- Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika. To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo u svjetlu su nabavke višenamjenskog borbenog aviona - rekao je tada Lukan.

Podsjetimo, avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Piloti su ozlijeđeni, ali su u stabilnom stanju i prevezeni su u bolnicu na preglede, izvijestili su ranije iz MORH-a.

<<< Detaljnije o padu MIG-a čitajte OVDJE >>>

Najčitaniji članci