Obavijesti

News

Komentari 189

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor

VIDEO

Građani su opet svojim glasovima pomislili planove stranačkim šefovima i sastavljačima lista u nekoliko slučajeva. Svojim preferencijalnim glasom su u Sabor poslali neke koji uopće ne bi ušli zbog niskih mjesta na listama. Podsjetimo, ako netko na listi dobije više od 10 posto preferencijalnih glasova te liste u izbornoj jedinici i tako ostvari bolji rezultat od osobe koja je više na listi, onda onaj kandidat s više preferencijalnih glasova preskače osobu koja je više na listi.

A lista "preskakača" je zanimljiva. Kao i onih koji su računali da će tako ući tako u Sabor, ali nisu dobili dovoljno glasova. Među neuspješnim preskakačima s SDP-ovih lista su Bojan Glavašević i Radimir Čačić koji ipak neće vidjeti Sabor iako su računali upravo na preferencijalne glasove. Čačić je osvojio 6,4 posto glasova u trećoj izbornoj jedinci, a Glavašević 6,5 posto.

Državna novinska izvještajna agencija Hina je jutros objavila i neke pogrešne preskakače. Primjerice, da u Sabor ulazi Alka Vuica, ali ona je na listi SDP-a osvojila 5,4 posto glasova, Alemka Markotić, ali ona je na listi HDZ-a osvojila 3,5 posto glasova ili HDZ-ov župan Marko Marušić. Pogriješili su i za Vojka Obersnela i Željka Jovanovića na listi SDP-a u sedmoj i osmoj izbornoj jedinici...

A tko su stvarni preskakači?

Davor Ivo Stier iz HDZ-a ulazi u Sabor iako se nalazio na šestom, po osvojenim mandatima, neprolaznom mjestu. Njega je Andrej Plenković postavio da pojača kandidate s desnijim pedigreom iako nije dio njegova kruga. No, Stier je s osvojenih 6.315 glasova (10,76 posto) izbacio trenutačnog ministra financija Marka Primorca.

I Domovinski pokret je na 13. mjesto u drugoj jedinici stavio Stephena Nikolu Bartulicu, ali on je s osvojenih više od tri tisuće glasova (13,3 posto) na putu za Sabor zaustavio drugog na DP-ovoj listi, Ivicu Mesića. Bartulica će tako ponovno u saborske klupe. 

Prava drama je i u Fokusu, ali i IDS-u i na listi Mosta i Suverenista zbog preferencijalnih glasova. 

Cijelu večer su sve medijske kuće izvještavale da Fokus s osvojenim jednim mandatom u Sabor šalje predsjednika Fokusa Davora Nađija. Međutim, iako je Nađi prvi na listi i predsjednik je stranke, više glasova od njega je osvojio Dario Zurovec, gradonačelnik Sv. Nedjelje. Njih dvojica su inače zahladili odnose, pa je pitanje hoće li Zurovec prepustiti svoje mjesto predsjedniku. Zurovec je s 14. mjesta osvojio točno 6.000 glasova (32,8 posto glasova) i tako preskače Nađija koji je osvojio 3.385 glasova(18,5 posto). 
Most je izgubio mandat u četvrtoj izbornoj jedinici nauštrb svojih partnera Suverenista. Jedini mandat je trebao dobiti prvi na listi, Mostov Josip Skočibušić, ali u Sabor ipak ide Vesna Vučemilović s liste Suverenista. Ova ekonomistica je inače i sestra Miroslava Škore. Vučemilović je osvojila 2.483 glasa ili 20,3 posto i to je bolji rezultat od Skočibušić 14,7 posto.

U osmoj izbornoj jedinici su IDS i PGS u koaliciji, pa je IDS dao partnerima ulazno drugo mjesto za čelnika PGS-a Darija Vasilića. Ali kako sada stvari stoje, preskače ga gradonačelnik Poreča, IDS-ov Loris Peršurić koji je na četvrtom mjestu. U trenutku pisanja ovog teksta, razlika je tek 32 glasa , a kako je prebrojano 99,8 posto biračkih mjesta, možda je moguće da Vasilić ipak osvoji mandat. Iako Peršurić vodi.

Kod Domovinskog pokreta u četvrtoj izbornoj jedinici također preokret. Od osvojena dva mandata, jedan ide nezavisnom Željku Lackoviću iz Đurđevca koji je bio tek šesti na izbornoj listi. Ali on će uz Maria Radića u Sabor. Lacković je osvojio 4.425 glasa(16,7 posto) i tako iz igre izbacio drugu na listi, Jasenku Ricl koja je osvojila tek 332 glasa. 

Kod SDP-a sa zadnjeg mjesta s liste u Sabor ulazi Biljana Borzan upravo zbog preferencijalnih glasova, ali ona se dogovorila da bude samo pomoć na listi jer ionako planira na izbore za Europski parlament. Borzan je osvojila 9.584 glasa ili 18,8 posto.

Kod HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, sa zadnjeg mjesta u Sabor ulazi bivši ministar obrane Damir Krstičević koji je osvojio 9.171 glas(11,45 posto) i time završio odmah ispod nositelja liste Branka Bačića. Osvojio je više i od primjerice gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića, župana Blaženka Bobana, ministrice poljoprivrede Marije Vučković... Ali pitanje je hoće li Krstičević nekome prepustiti mjesto i ostati i dalje tek savjetnik premijera ili će zaista u Sabor. Legitimitet birača za zastupnika je svakako premoćno dobio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije