Obavijesti

News

Komentari 30

Ovog Argentinca i manekenku lovi i Interpol: Kako su hrvatski pištolji završili kod kriminalaca?

Ovog Argentinca i manekenku lovi i Interpol: Kako su hrvatski pištolji završili kod kriminalaca?
10

Dirisio i bivša manekenka Nardi direktori su i vlasnici kompanije International Auto Supply koja je navodno od studenog 2019. do svibnja 2022. uvezla hrvatsko oružje u Paragvaj

VIDEO

Interpol u Južnoj Americi traži argentinskog poduzetnika Diega Dirisija (49) i njegovu paragvajsku suprugu Julietu Nardi (41) pod sumnjom da su iz Hrvatske kupili 7.720 pištolja proizvođača HS Produkt pa ih iz Paragvaja prodavali kriminalcima u susjednom Brazilu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Brazilska policija 00:28

Dirisio i bivša manekenka Nardi direktori su i vlasnici kompanije International Auto Supply koja je navodno od studenog 2019. do svibnja 2022. uvezla hrvatsko oružje u Paragvaj. Kupovali su oružje i od proizvođača iz Slovenije, Češke i Turske.

FOTO Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje. Puške i pištolji za 225 mil. eura
FOTO Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje. Puške i pištolji  za 225 mil. eura

Brazilska i paragvajska policija nazvale su akciju "Đakovo", po gradu na istoku Hrvatske, ali nisu odgovorile zašto su odabrale  ime upravo tog grada.

Brazilska policija je 2020. godine na sjeveroistoku Brazila uhitila dvije osobe kod kojih je pronašla 23 pištolja hrvatskog HS Produkta, te dvije automatske puške i streljivo. Dio tog oružja imao je oznake čiji je trag odveo istražitelje prema susjednom Paragvaju.

International Auto Supply, sa sjedištem u glavnom paragvajskom gradu Asuncionu, je kompanija koja se od 2006. do 2012. bavila automobilima, a onda legalnim uvozom oružja. Imala je dozvolu ministarstva obrane Paragvaja za uvoz i prodaju oružja unutar zemlje pa je tako registriran uvoz 25.000 pištolja i pušaka. Brazilski istražitelji vjeruju da su njeni čelnici Dirisio i Nardi kupili 43.000 pištolja i automatskih pušaka iz Hrvatske, Slovenije, Češke i Turske. To su uspjeli zahvaljujući ljudima iz ministarstva obrane koji su im dali potrebne dozvole za uvoz oružja u Paragvaj.

Logistički centar u Paragvaju

Policija u Paragvaju, zemlji koju neki mediji nazivaju logističkim centrom za distribuciju oružja u Južnoj Americi, uhitila je ondje 16 osoba. Njih petero su dužnosnici ministarstva obrane, odnosno njegovog odjela zaduženog za uvoz i kontrolu oružja (DIMABEL), osumnjičeni za primanje mita. 

Kada je oružje došlo u skladište kompanije International Auto Supplya bilo je prevezeno u grad Ciudad del Este, na istoku Paragvaja. Ondje je oružje prodano zakonski pojedincima s dozvolom, te trgovinama za lov i ribolov, za što su izdani računi. No policija tvrdi da je riječ o lažnim računima. Uvjerena je da su to bili posrednici koji su kupili oružje, promijenili mu serijske brojeve kako bi mu zametnuli trag, a onda ga prodali dvjema najvećim kriminalnim organizacijama u Brazilu. 

Između Ciudad del Este i brazilskog grada Foz do Iguazu nalazi se 30 kilometara duga zona slobodne trgovine u kojoj granični policajci ne pregledavaju dokumente putnika. Trgovina oružjem odvijala se navodno ondje. Na tamošnjoj cesti stvaraju se gužve kamiona, automobila i vozila, a trgovački centri i skladišta nalaze se na ulazima u gradove.

U Paragvaju uhićeni vojni dužnosnici: Sumnja se da su se bavili švercom hrvatskog oružja
U Paragvaju uhićeni vojni dužnosnici: Sumnja se da su se bavili švercom hrvatskog oružja

Brazilska policija je nakon pronalaska 23 hrvatska pištolja na drugom dijelu Brazila pokrenula istragu u sklopu koje je u deset saveznih država provela 67 pretresa kuća i skladišta. Zaplijenila je ukupno 659 komada oružja za koje misli da je ušlo u Brazil putem International Auto Supplyja.

Policija je u utorak pretražila sjedište kompanije u Paragvaju, a zatim kuću u kojoj žive Dirisi i Nardi, ali ih nije našla.

Njih dvoje se sada nalaze među 20 osoba za kojima je Brazil raspisao međunarodni uhidbeni nalog. Brazilska vlada tvrdi da je oružje koje su prodali završilo u rukama dviju brazilskih kriminalnih frakcija - Comando Vermelho (Crveno zapovjedništvo) i Primeiro Comando da Capital (Prvo zapovjedništvo glavnog grada).

- To je najveća operacija protiv ilegalne trgovine oružjem u povijesti Brazila -pohvalio se brazilski predsjednik Lula da Silva putem društvene mreže X.

Operacija 'Đakovo'

Ljevičar Da Silva je prije godinu dana na izborima tijesno pobijedio desničara Bolsonara, suparnika koji je obećavao upravo borbu s kriminalom u Brazilu. Mnogi od 215 milijuna stanovnika te zemlje zabrinuti su zbog nesigurnosti na ulicama.

U Brazilu je u utorak uhićeno pet osoba u sklopu operacije "Đakovo".

Nema informacija da je uhićen ili osumnjičen i jedan hrvatski državljanin u sklopu operacije. Hrvatska policija nije odgovorila na upit. Brazilska policija nam je rekla da istraga traje, pa da trenutno ne može dati više informacija.

VIDEO Hrvatsko oružje završilo kod najopasnijih bandi Brazila: Umiješana i vojska, idu uhićenja
VIDEO Hrvatsko oružje završilo kod najopasnijih bandi  Brazila: Umiješana i vojska, idu uhićenja

U istrazi sudjeluju i agenti iz Sjedinjenih Država jer je navodno International Auto Supply plaćao za oružje HS Produkta i drugih  proizvođača preko svog čovjeka iz SAD-a. Plaćanja je ondje obavljao Eduardo Pallares, paragvajski državljanin, za kojim američki agenti tragaju u Kansasu. On je plaćanja obavljao u manjim iznosima preko raznih računa kako ne bi izazvao sumnju poreznih i drugih vlasti, rekao je glasnogovornik paragvajske policije.

Policija je u Paragvaju zaplijenila 1.823 komada oružja raznih proizvođača koje pripada International Auto Supplyju, od čega je 1.212 pištolja i 611 poluautomatskih i automatskih pušaka.

Na internetskoj stranici HS Produkta piše da mu je distributer za SAD, Kanadu, Meksiko i Brazil američka kompanija Springfield Armory sa sjedištem u Illinoisu. Ta kompanija nije odgovorila je li ona prodala pištolje HS Produkta kompaniji International Auto Supply ili možda nekoj kompaniji povezanoj s njom.

HS Produkt, iz sjedišta u Karlovcu, također nije odgovorio kojim je putem njegovo oružje uvezeno u Paragvaj niti je li kompaniju kontaktirala policija vezano za istragu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...