Obavijesti

News

Komentari 1

Ovršili Janeza Janšu: S plaće mu skinuli dug za TV pretplatu

Ovršili Janeza Janšu: S plaće mu skinuli dug za TV pretplatu
1

Da već dvije godine ne plaća RTV pretplatu Janša je osobno priznao prošlog tjedna u parlamentu, navevši da bi pretplatu trebali otkazati i drugi...

VIDEO

Sudskom ovrhom na njegovu zastupničku plaću slovenska javna radiotelevizija naplatila je od bivšeg premijera Janeza Janše dug do kojega je došlo jer nije plaćao obveznu pretplatu koja iznosi 12,75 eura mjesečno, objavio je u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik", a neslužbeno potvrdili i u slovenskom javnom servisu.

Da već dvije godine ne plaća RTV pretplatu Janša je osobno priznao prošlog tjedna u parlamentu, navevši da bi pretplatu trebali otkazati i drugi koji su nezadovoljni izvještavanjem javnih medija, koji su, po njegovoj ocjeni, pristrani i iskrivljeno prikazuju stvarnost.

Janša je to rekao povodom rasprave koju je pokrenula njegova nedavna šokantna izjava u kojoj je jednu novinarku i jednu urednicu na javnoj televiziji nazvao "odsluženim prostitutkama" javnog novinarstva, nakon što su u televizijskom dnevniku objavile prilog u kojemu je njegova stranka prikazana kao širiteljica ksenofobije u migrantskoj krizi, a neki njeni članovi kao navodni neonacistički simpatizeri.

Na Janšin poziv građanima da ne plaćaju zakonski obveznu pretplatu regirao je direktor RTV-a Marko Filli, kazavši da je Janša zapravo pozvao građane na građanski neposluh i nepoštivanje zakona, što je, kako je dodao, neprimjereno i neodgovorno, posebno kad dolazi iz usta političara kao javne osobe.

List "Dnevnik" navodi da je Janšin dug za neplaćenu dvogodišnju pretplatu naplaćen ovrhom iz njegove polaće zastupnika u parlamentu, pri čemu su mu zaračunate i kamate na dugovanje.

Slovenski javni RTV servis pokriva 70 posto svojih potreba prihodom od pretplate. Pretplatu mora plaćati svako domaćinstvo koje je priključeno na električnu mrežu osim ako u posebnom postupku ne dade vrificiranu izjavu da u svom stanu ne koristi televizijski aparat, s tim da se u slučaju da dade lažnu izjavu kažnjava sa 150 eura globe.

I u Sloveniji su, kao i u mnogim tranzicijskim zemljama, zbog utjecaja televizije vrlo česte političke polemike tko ima utjecaj na informativne programe i je li izvještavanje pod utjecajem vladajuće garniture. Janša je u tim kritikama jedan od najradikalnijih političara i tvrdi da su javni servisi pod utjecajem postkomunističke ljevice koja koristi svaki slučaj za difamiranje konkurencije.

Poznata je Janšina izjava u vrijeme kad je bio premijer o vodećem slovenskom listu "Delo", koje ga u nekim člancima u to vrijeme nije baš hvalilo, da što se tiče kredibilnosti tog lista ne vjeruje niti njegovoj rubrici u kojoj se objavljuju osmrtnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca