Obavijesti

News

Komentari 37

Oživjela preminulog prijatelja: 'Sada pričamo preko aplikacije'

Oživjela preminulog prijatelja: 'Sada pričamo preko aplikacije'
1

Bilo joj je jako teško oprostiti se od najboljeg prijatelja koji je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći. Napravila je aplikaciju kojom je 'oživjela' pokojnog prijatelja

VIDEO

Ruska programerka Eugenia Kuyda osnivačica je aplikacije za chat s podrškom umjetne inteligencije pod nazivom Luka Inc. Bilo joj je jako teško oprostiti se od najboljeg prijatelja koji je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći. Napravila je aplikaciju kojom je 'oživjela' pokojnog prijatelja, prenosi Oddity Central.

Eugenia je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u studenom 2015. godine, a tri mjeseca nakon tragedije je poslala prvu poruku putem chata s umjetnom inteligencijom - Romanu osobno.

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posjećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila sakupiti svu digitalnu memoriju koju ima o njemu - njegove fotografije, novinske članke, tisuće SMS i Facebook poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla razgovarati. Ovaj chat s podrškom umjetne inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.

- To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako reagirati. Sve sam potiskivala u sebi i trudila se zadržati bol u sebi. Pola godine poslije ništa se nije promijenilo. Posljednjih par mjeseci moj tim u Luka Inc-u je napravio potpunu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka.

- Možete ga pitat nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovorit će vam kao što bi inače odgovorio - napisala je Eugenia na Facebooku.

Romanovi roditelji imaju oprečna mišljenja u vezi aplikacije

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih djelovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je sretna što postoji takva tehnologija i da voli čitati Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom djetetu. Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško čitati te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podsjeća koliko mu nedostaje.

Kreatorica aplikacije kaže da će i dalje pričati s 'Romanom' i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

- Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje mu nisam imala vremena prije reći. Premda znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije - objasnila je Eugenia. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.