Obavijesti

News

Komentari 2

Pa ima li kraja kiši? Jugo će i dalje dizati valove po Dalmaciji

Pa ima li kraja kiši? Jugo će i dalje dizati valove po Dalmaciji
1

U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo – vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana

VIDEO

I dok ćemo se u ponedjeljak prisjećati stradanja i pada Vukovara i Škabrnje, ujutro će motritelj s najviše glavne meteorološke postaje DHMZ-a na Zavižanu dojaviti podatak najnovijeg mjerenja količine oborine kojim će potvrditi trenutačno još neslužbenu informaciju o padu dosadašnjeg rekorda ukupne mjesečne količine oborine na toj mjernoj postaji, započeo je ovako svoju prognozu Zoran Vakula za HRT.

Rekordna količina oborina tamo još je uvijek 543,9 mm, a taj rekord drži od studenog 1980. Od ponedjeljka ujutro bit će veći od 560 mm.

Osim nastavka promjenljivog vremena, u većini krajeva uz manje kiše nego prošlih dana - u novome će tjednu i jugo na Jadranu biti uglavnom slabije. No, i potkraj ponedjeljka i u utorak još često jako, gdjekad i olujno. Na sjevernom će Jadranu povremeno puhati i bura, većinom podno Velebita umjerena i jaka, pa i s olujnim udarima.

Temperatura zraka bit će uglavnom malo niža nego prošlih dana, ali i dalje iznad prosjeka za ovo doba godina. Ipak, jutarnje će se vrijednosti u kopnenom području približavati 0 °C, pa će se pri tlu povećavati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., agrometeorologinja DHMZ-a u Plodovima zemlje savjetovala: "Prava studen i dalje izostaje, ali ipak pripazite na jutarnju hladnoću i zaštitite biljke, osobito u drugom dijelu tjedna." 

DHMZ: Pljuskovi, grmljavina i jugo koji će oslabjeti

U noći i u ponedjeljak ujutro na istoku Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom. Već prije podne kiša će postupno prestajati, a poslijepodne će vjerojatno biti i kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo niža temperatura nego na istoku, uz promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. U noći i ujutro povremeno će biti kiše, a potom uglavnom suho. Vjetar umjeren do jak jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše, a navečer su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a poslijepodne će okrenuti na jugo, koje će jačati. Jutarnja temperatura zraka oko 5 °C, uz obalu između 8 i 12 °C, a najviša dnevna od 8 do 15 °C, na moru između 14 i 16 °C.

U Dalmaciji u noći i ujutro većinom oblačno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i obilniji. Prijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno jugo, koje će poslijepodne jačati, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Dnevna temperatura zraka od 14 do 18 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje tijekom noći i jutra može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, te ponegdje obilne kiše. Prijepodne postupno smirivanje i prestanak kiše. Puhat će jako i olujno jugo koje će prijepodne oslabjeti."

U nastavku tjedna djelomice sunčano, ali ne posvuda i suho

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, u srijedu ponegdje uz malo kiše. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, u utorak do umjeren jugoistočni.

Na Jadranu veći dio novoga tjedna promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom ili lokalnim pljuskovima. U utorak će puhati umjereno i jako jugo koje će od srijede oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava