Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
302 komentara

Pa zar opet? Umjesto da raste, Hrvatska je pala za 18 mjesta

Vlada je početkom 2017. obećala rasteretiti poduzetnike za 1,5 milijardi kuna od ukupnog opterećenja teškog 5 milijardi. No, već na proljeće ove godine to isto opterećenje je iznosilo 5,1 milijardu kuna

Foto: 24sata/24sata
302 komentara

U sljedećih godinu i pol podići ćemo Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business. Imamo niz mjera za olakšanje poslovanja.

Najavila je to tek imenovana ministrica gospodarstva Martina Dalić prije dvije godine. Hrvatska je za 2016. godine bila 40. od 190. zemalja svijeta po ljestvici Doing Business koji izrađuje svake godine Svjetska banka, a kojom se mjeri lakoća poslovanja.

Podaci koji su sada objavljeni, pokazuju da smo na toj ljestvici za sljedeću godinu pali na 58. mjesto, što je jasan znak da nas ostali prestižu. U dvije godine od obećanja Dalić, Hrvatska je klizila na ljestvici, završila na 43. mjestu za 2017. godinu, a na 51. mjestu za ovu godinu. Sada je pad nastavljen.

Novi ministar gospodarstva, Darko Horvat, pokušao je u svom priopćenju naznačiti da smo mi zabilježili porast od 0,34 u ukupnoj ocjeni.

- Ne možemo biti zadovoljni, ali optimizam pronalazimo u svim pozitivnim brojkama u izvješću - istaknu je Horvat.

I najavio je da Vlada radi na Akcijskom planu za sljedeću godinu koji će donijeti radikalne promjene u olakšanju poslovanja i rasterećenju gospodarstva. I to je već viđeno.

Dalić je za 2017. godinu donijela Akcijski plan koji je trebao rasteretiti gospodarstvenike za 1,5 milijardi kuna. Administrativno opterećenje je, tada, stoji u dokumentu, bilo pet milijardi kuna. Dakle u godinu dana je trebalo pasti na 3,5 milijardi kuna.

Vlada u ožujku ove godine donosi novi Akcijski plan, ali u njemu službeno stoji da da je administrativno opterećenje 5,1 milijardi kuna! Dakle, ne da je palo, nego se povećalo. Dalić tada najavljuje da će srezati čak 626 milijuna kuna nameta, no dva mjeseca kasnije odlazi. Sad Horvat najavljuje opet akcijski plan jer smo još potonuli.

Hrvatski poslodavci su jasno poručili: promjene su prespore i drugi nas zato prestižu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message