Obavijesti

News

Komentari 4

Pacijent iz Srbije u zadarskoj bolnici ipak ne boluje od ospica

Zbog sumnje na ospice, kod ovog je mladića preventivno provedena izolacija, no, pokazalo se kako opasnosti nema. Potvrdila je to kasno sinoć dr. Iva Pem Novosel

VIDEO

Državljanin Srbije koji je prije tri dana zaprimljen u zadarsku Opću bolnicu sa simptomima opće infektivne bolesti, nema ospice. Potvrdila je to kasno sinoć dr. Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije HZJZ, u emisiji "Otvoreno" koja je bila posvećena epidemiji ospica.

Još 2 slučaja ospica? U bolnici u Dubrovniku zabranili posjete
Još 2 slučaja ospica? U bolnici u Dubrovniku zabranili posjete

Zbog sumnje na ospice, kod ovog je mladića preventivno provedena izolacija, no, pokazalo se kako opasnosti nema.

'Na drubrovačkom području poduzimaju se ozbiljne mjere protiv širenja epidemije'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako se u Dubrovniku, gdje je u četvrtak postavljena klinička sumnja o dva nova slučaja ospica koji još nisu serološki potvrđeni, poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije.

- Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji - rekao je Kujundžić koji je sudjelovao na 70. obljetnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

- Poduzimamo ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobulina i izolacijama, tako da vjerujem da neće biti širenja. Međutim, sigurnosti nema, ima razloga za zabrinutost - kazao je Kujundžić.

Istaknuo je kako je u zadnjih godinu porasla procijepljenosti djece na tom području za oko 30 posto u odnosu na prethodne godine, ali to još nije dovoljno. Stoga se ide na procjepljivanje i promidžbene oblike kako bi potaknuli ljude na cijepljenje.

- Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi - naglasio je Kujundžić ali, dodao je, metodama prisile, kao što su kazna do 2000 kuna ili nemogućnost upisa u dječji vrtić zbog necijepljenja, ne postiže se ništa.

Prisila je, kaže ministar, u drugom planu jer ljude prvenstveno treba podučiti da necijepljenjem ugrožavaju svoju djecu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke