News

Komentari 1

Pacijenti s covidom sporo se bude nakon respiratora

Pacijenti s covidom sporo se bude nakon respiratora

Nakon uklanjanja s respiratorne potpore 72 posto se na kraju osvijestilo, ali 25 posto njih je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10 posto 23 ili više dana da se oporavi

U usporedbi s prosječnom brzinom buđenja pacijenata nakon 'skidanja' s respiratora, kritično bolesnim osobama s korona virusnom bolesti često je potrebno mnogo dulje da povrate svijest, utvrdili su znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO: Donacija bolnici u Mostaru

Američki znanstvenici pregledali su podatke o 795 pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom covida-19 u tri medicinska centra tijekom prva dva vala pandemije. Svi su bili na respiratorima najmanje šest dana, tijekom kojih su bili u komi.

Nakon uklanjanja s respiratorne potpore 72 posto se na kraju osvijestilo, ali 25 posto njih je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10 posto 23 ili više dana da se oporavi.

Pacijentima koji su doživjeli najviše epizoda nedostatka kisika trebalo je najduže da povrate svijest, izvijestili su znanstvenici u časopisu Annals of Neurology.

"Naši nalazi sugeriraju da se za pacijente s teškim covidom odluka o prekidu održavanja života ne bi trebala temeljiti samo na produljenim razdobljima nesvijesti, jer bi se ti pacijenti na kraju mogli oporaviti", rekao je dr. Jan Claassen s Medicinskog centra Irving Sveučilišta New York-Presbyterian/Columbia u priopćenju.

"Ovi nalazi nam daju točnije informacije za usmjeravanje obitelji koje odlučuju hoće li nastaviti terapiju za održavanje života kod pacijenata s covidom-19 bez svijesti", naveo je u priopćenju Classenov kolega dr. Brian Edlow iz Opće bolnice Massachusetts.

Najčitaniji članci