Obavijesti

News

Komentari 0

Pad broja zaposlenih u industriji

Pad broja zaposlenih u industriji

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u ožujku ove godine manji je za 0,8 posto u odnosu na veljaču te dva posto manji prema ožujku prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

VIDEO

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u rudarstvu vađenju na mjesečnoj je razini porastao za 0,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto, dok je u prerađivačkoj industriji pao 0,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 39,3 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 6,8 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 8,5 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 2,2 posto.

Hrvatska među zemljama s najnižim stupnjem zaposlenosti 2021. godine u Europskoj uniji
Hrvatska među zemljama s najnižim stupnjem zaposlenosti 2021. godine u Europskoj uniji

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 0,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za dva posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 39,5 posto te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 13,3 posto.

Pao je i broj zaposlenih u proizvodnji odjeće, za 7,4 posto, proizvodnji namještaja, za 5,5 posto, proizvodnji električne opreme, za 4,6 posto, proizvodnji pića za 2,3 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 21,7 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za osam posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 4,3 posto, proizvodnji tekstila za 3,2 posto itd.

U Hrvatskoj pao broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini
U Hrvatskoj pao broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

Broj zaposlenih u industriji u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 1,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do ožujka ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u Hrvatskoj u ožujku industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala prvi put nakon 15 mjeseci rasta, što ukazuje na usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize.

DZS je objavio da je industrijska proizvodnja u ožujku pala 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine skliznula 1,9 posto.

Blagi pad nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj u veljači
Blagi pad nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj u veljači

Industrijska je proizvodnja tijekom oporavka od koronakrize rasla 15 mjeseci zaredom na godišnjoj razini, no taj je trend, koji je trajao od prosinca 2020. godine, u ožujku prekinut.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a