News

Komentari 1

Padaju brojevi i u Sloveniji, na intenzivnoj je 246 pacijenata

Padaju brojevi i u Sloveniji, na intenzivnoj je 246 pacijenata

Ministar zdravstva, Janez Poklukar je kazao kako daljnje procjepljivanje i poštovanje mjera potrebno je zbog još uvijek velike opterećenosti covid odjela

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1476 novih zaraza koronavirusom, a vlasti i dalje upozoravaju na potrebu veće procijepljenosti i pridržavanja svih mjera, unatoč trendu smirivanja četvrtog vala epidemije koji traje već tri tjedna.

Kako je za medije izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar daljnje procjepljivanje i poštovanje mjera potrebno je zbog još uvijek velike opterećenosti covid odjela u koje je tijekom četvrtog vala moralo biti preraspoređeno 2200 zdravstvenih djelantika iz drugih bolničkih odjela i iz primarnog zdravstva.

Prosječni broj otkrivenih zaraza u jednom danu pao je na 1454 slučajeva, 14-dnevna incidencija na 1101, a aktivno je 23.215 zaraza, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

U bolnicama je trenutno 909 covid pacijenata, od čega 246 na intenzivnim odjelima, a umrlo je 10, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 5394.

Do sada je potrebne doze cjepiva dobilo 55,5 posto ukupne slovenske populacije, 69 posto odraslih i 79 starijih od 50 godina, a ministarstvo zdravstva objavilo je i podatke iz kojih je vidljivo da su cjepiva učinkovita jer cijepljenih nema mnogo među novozaraženima i hospitaliziranima.

Zaraza koronavirusom je u trećem i četvrtom valu ove godine potvrđena kod nešto više od 50 tisuća ljudi koji su cijepljeni, što je 4,6 posto od svih do sada potvrđenih zaraza, dok je među hospitaliziranima bilo 81,9 posto necijepljenih ili onih koji nisu dobili sve potrebne doze, prema podacima ministarstva zdravstva.

Najčitaniji članci