Obavijesti

News

Komentari 2

Pahor dobio manjinsku vladu, napustile su ga tri ministrice

Pahor dobio manjinsku vladu, napustile su ga tri ministrice
1

Ministrica gospodarstva Darja Radić, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i ministrica kulture Majda Širca članice su stranke koja je najavila izlazak iz vlade

VIDEO

Tri slovenske ministrice iz stranke Zares su napustile vladajuću koaliciju premijera Boruta Pahora. Ministrica gospodarstva Darja Radić, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i ministrica kulture Majda Širca članice su stranke Zares koja je najavila izlazak iz vlade nakon referenduma o mirovinskoj reformi. Vladajuća koalicija je još prije dva mjeseca ostala bez većine u parlamentu, nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se povuče iz vlade. Umirovljenici su se povukli također zbog reforme mirovinskog sustava. Liberali su nakon propasti referenduma tražili ostavku Pahora, najavivši da će povući svoje ministre te da su spremni smijeniti i svoje članove vlade – ministricu unutrašnjih poslova Katarinu Kresal i ministra pravosuđa Aleša Zalara.  Pahor je nakon neuspjeha referenduma izjavio da neće odstupiti. Pahorovu ostavku traže i sindikalni čelnici.

TV Slovenija objavila je da su liberali ipak odlučili ostati u vladi te da Pahor i ministrica Kresal trebaju tijekom dana dogovoriti kako će funkcionirati manjinska vlada. Nakon izlaska Zaresa iz parlamenta vladajući imaju imaju 33 zastupnika – 28 Pahorovih socijalista i pet liberala.

Bivši premijer Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku Slovensku demokratsku stranku, još je u travnju pozvao Pahora da raspiše prijevremene izbore. Janšina stranka ima 29 zastupnika od 90, ali on ne može skupiti većinu za formiranje vlade.

– Neprihvatljivo je da vlada godinu dana nije učinila ništa da poveća konkurentnost i broj zaposlenih – izjavila je jučer dajući ostavku ministrica gospodarstva Darja Radić. Ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs ocijenila je da bi bilo najbolje da se do jeseni održe prijevremeni parlamentarni izbori kako bi Slovenija do kraja godine dobila novu stabilnu vladu. Za prijevremene izbore se nakon neuspjeha referenduma založio i slovenski predsjednik Danilo Türk.

On smatra kako su kredibilitet i vjerodostojnost vlade nakon propalog referenduma ozbiljno poljuljani te da treba raspisati prijevremene izbore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...