Obavijesti

News

Komentari 83

'Srušili smo im MiG-ove. Indija želi biti sudac, porota i krvnik'

Prijeti li nuklearni rat? Pakistan je srušio dva indijska MiG-a jer su prešli liniju razgraničenja. Premijer poziva Indiju na odgovornost: Važno je da koristimo razum i odgovornost. Svi veliki ratovi rezultat si loše procjene

VIDEO

Pakistan je srušio dva indijska vojna zrakoplova u zračnom prostoru iznad Kašmira. Uhitili su u jednog pilota, javio je BBC.  Glasnogovornik vojske Maj Gen Asif Ghafoor kaže kako je avion pao na teritorij Pakistana, a drugi na područje Indije. Tvrdi i da su pucali na avione jer su prešli liniju razgraničenja. 

Na Twitteru se nekoliko sati nakon napada pojavila i snimka zarobljenog pilota:

Indija je jučer pokrenula zračne napade protiv militanata u Pakistanu. Tvrde da he riječ o "preventivnom napadu". U bombardiranju je, kako tvrde, poginulo puno pripadnika islamističke skupine. 

Incident se dogodio u trenutku kada su vrlo napeti odnosi između dvaju susjeda nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Na teritoriju Pakistana: Indija je napala militante u Kašmiru
Na teritoriju Pakistana: Indija je napala militante u Kašmiru

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su u srijedu njihovi zrakoplovi pokrenuli zračne napade duž linije razgraničenja koja razdvaja indijski pakistanski dio Kašmira. Tvrde da su se tijekom napada maksimalno trudili izbjeći civilne žrtve i kolateralnu štetu. 

- Pokazali smo naše pravo, želju i sposobnost osamoobrane. Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni, rekao je glasnogovornik ministarstva Mohamad Faisal.

Indija: Izgubili smo MIG-21, tražimo pilota

Glasnogovornik indijske vlade Raveesh Kumar u obraćanju javnosti potvrdio je kako su, nažalost, izgubili MiG-21 te da jednog pilota smatraju nestalim. 

- Istražujemo situaciju nakon informacija da su ga zarobili Pakistanci. 

Pakistanski premijer: Htjeli smo pomoći, ali Indija je postala sudac, porota i krvnik

Pakistanski premijer Imran Khan počeo je s javnim obraćanjem javnosti povodom vojne akcije Pakistana.

- Cilj jutrošnjih napada nije bilo da se nanese šteta ili da dođe do gubitaka u ljudskim žrtvama. Cilj je bio da se pokaže što Pakistan može - izjavio je premijer, prenosi Reuters.

U javnom obraćanju rekao je da su srušili dva indijska MiG-a.

- Srušili smo dva njihova MiG-a. Njihovi piloti su s nama. Ali u kojem smjeru idemo? To ja pitam Indiju. Mi moramo biti odgovorni - kazao je

Izjavio je kako je ponudio Indiji pomoć u istrazi terorističkog napada, koji se dogodio 14. veljače, u kojem je poginulo više desetaka indijskih sigurnosnih snaga u Kašmiru.

- Rekli smo Indiji ukoliko bude sama djelovala da ćemo biti prisiljeni reagirati. Međutim, Indija je postala sudac, porota i krvnik - kazao je premijer u javnom obraćanju.

Pakistanski premijer u javnom obraćanju istaknuo je kako Pakistan i Indija, kao nuklearne sile, moraju biti odgovorne.

- Ono što želim reći Indiji: od apsolutne je važnosti da koristimo razum i mudrost. Sve veliki ratovi su rezultat loše procjene. Hitler nikada nije mislio da će rat trajati toliko godina. Amerikanci nisu ni mogli zamisliti da će ratovi u Vijetnamu i Afganistanu trajati desetljećima. Moje pitanje je: možemo li si dopustiti lošu procjenu s obzirom na to kako oružje imaju obje zemlje? Ukoliko dopustimo da se to dogodi, to neću više neću moći kontrolirati niti ja niti indijski premijer Narendra Modi -  kazao je premijer, prenosi BBC.

Pompeo: Pod svaku cijenu spriječite eskalaciju sukoba

Američki državni tajnik Mike Pompeo odvojeno je razgovarao s ministrima vanjskih poslova Indije i Pakistana i zatražio da izbjegavaju “daljnje vojne aktivnosti”

- Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju - rekao je Pompeo. Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da “mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju” te “smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati”.

- Uz to sam pozvao dvoje ministara da im izravni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima - rekao je Pompeo.

Panika zbog nuklearnog oružja

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo tu svoju koloniju.

Veći dio Kašmira ostao je pod kontrolom Indije iako u njemu većinom žive muslimani. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu