News

Komentari 47

Palikuća iz Sinja je htio silovati djevojku i zatukao je svećenika

Palikuća iz Sinja je htio silovati djevojku i zatukao je svećenika

Prema istrazi, Ćurković je provalio kroz vrata na ljetnoj terasi i ušao. Zapalio je inventar i pobjegao. Vlasniku kafića nastala je šteta od 100.000 kuna, no puno gore prošao je vlasnik zgrade

Mate Ćurković (42) iz Suhača uhićen je zbog sumnje da je u Sinju zapalio kafić Pantera. Prije toga je prijetio vlasniku.

Kako doznajemo, Ćurković se navodno u noći na nedjelju naljutio jer mu je konobarica odbila donijeti rundu. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, kafiću je završilo radno vrijeme. Zbog toga je iznervirano vlasniku rekao: “Ja sam fratra ubio, ja sam Mate Ćurković, znaš tko sam ja. Večeras ti je zadnji dan da radiš, gorjet ćeš, ubit ću te, sve ću zapaliti, ubit ću te, sve će gorjeti”.

Nakon toga je, očito povrijeđenog ponosa, napustio kafić, no, prema sumnjama istražitelja, vratio se nešto prije 4 sata kako bi ispunio prijetnje. Iako nam je vlasnik kafića tvrdio kako je po požara došlo zbog nekakvog kvara iz ventilacijskog sustava u kombinaciji s plinom, nakon očevida su potvrdili da je požar izazvan otvorenim plamenom ili žarom.

Prema istrazi, Ćurković je provalio kroz vrata na ljetnoj terasi i ušao. Zapalio je inventar i pobjegao. Vlasniku kafića nastala je šteta od 100.000 kuna, no puno gore prošao je vlasnik zgrade u kojoj je lokal. Šteta na njoj procijenjena je na oko 750.000 kuna.

Uhićeni Ćurković je inače bio osuđen za ubojstvo svećenika krajem lipnja 2003. na plaži u Prosici kraj Pirovca. Kamenom je izudarao svećenika Miju Stijepića nakon svađe. Nakon ubojstva je uzeo svećenikov Golf te zlatni lančić s križem i mobitel. Tri dana kasnije maloljetnica je prijavila pokušaj silovanja u Gaćelezima, i to baš u svećenikovu ukradenom Golfu.

No to nije bio kraj njegovu kriminalu. Suđenje za ubojstvo potresao je tad pravosudni skandal. U listopadu 2005. osuđen je nepravomoćno na 11 i pol godina zatvora. Pravomoćnu presudu na Županijskom sudu u Šibeniku nije dobio u roku od dvije i pol godine, koliko je maksimalno mogao biti u pritvoru, te su ga morali pustiti na slobodu. Vratio se kriminalu te su ga u rujnu 2006. uhitili nakon niza provala u kamp-kućice u porečkom autokampu Zelena laguna.

Zbog “debelog” kašnjenja Državno sudbeno vijeće je novčano kaznilo suca Dalibora Dukića jer Ćurkoviću nije na vrijeme izradio i otpremio nepravomoćnu presudu. Pokrenut je i stegovni postupak protiv službenice suda jer je tek nakon 50 dana spis otpremila na Vrhovni sud.

Najčitaniji članci